IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Естония не разреши на Nord Stream да проучва в териториалните ѝ води

Компанията-оператор на газопровода "Северен поток" сега ще се съсредоточи върху алтернативния маршрут за новите ръкави през финландските териториални води

17:50 | 06.12.12 г.
<p>
	Естонският премиер Андрус Ансип. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Естонският премиер Андрус Ансип. Снимка: Архив Ройтерс

Естонското правителство не издаде разрешение за извършване на проучвания в изключителната икономическа зона на страната от компанията Nord Stream AG, които са част от анализа за технико-екологическа обосновка по изграждането на допълнителни ръкави на газопровода „Северен поток“ по дъното на Балтийско море, съобщиха от оператора на проекта, цитирани от ИТАР-ТАСС.

В края на август 2012 г. компанията Nord Stream направи заявка за проучване на естонската изключителна икономическа зона. Подобни заявки бяха изпратени до всички държави, през чиито териториални води преминават новите ръкави на  газопровода.

Целта на проучването е била намирането на оптимален вариант за прокарване на новите тръби, за да може впоследствие да се подаде заявка за разрешение за изграждането на газопровода.

Nord Stream уважава в пълна степен днешното решение на Естония, през чиято изключителна икономическа зона няма да бъдат прокарвани нови ръкави на „Северен поток“, посочват от компанията-оператор. Сега тя ще се съсредоточи върху по-нататъшното развитие на алтернативния маршрут през териториалните води на Финландия.

ИТАР-ТАСС припомня, че на 8 октомври акционерите в Nord Stream одобриха икономическата целесъобразност и техническата възможност за реализацията на изграждане на 3-ти и 4-ти ръкав на газопровода.

До края на първото тримесечие на 2013 г. ще бъде създадена нова компания, която ще се захване с реализирането на този проект.

Акционери в Nord Stream са руският газов монополист Газпром с 51%, германските компании Wintershall и E.ON Ruhrgas с по 15,5%, както и холандската Gasunie и френската GDF SUEZ с по 9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още