IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RWE се оттегля от Набуко

Германската компания ще продаде дела си в проектогазопровода на OMV

09:46 | 04.12.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
RWE се оттегля от Набуко

Германският енергиен концерн RWE се оттегля от участие в проектогазопровода Набуко, съобщи австрийската информационна агенция Фридъл нюз (FriedlNеws), цитирана от БНР.

Още преди няколко месеца германската компания обяви, че обмисля да се откаже от участие в проекта. Сега обаче RWE потвърди намеренията си.

Германският енергиен концерн ще прехвърли своя дял в проекта на австрийската компания OMV, която ще стане най-големият акционер в Набуко със собственост от 33,3 процента.

Строителството на газопровода, който е замислен да доставя газ от Азербайджан до Европа, като заобикаля Русия, е предвидено да започне през 2017 г., но не е изключено ново забавяне на неговото начало.

„Това е лоша новина за инвеститорите в Източна Европа, ако компания като RWE се отдръпва от проекта. Това може да окаже негативно влияние върху активите в региона“, коментира Найно Хаман, анализатор от NordLB, цитиран от Ройтерс.

RWE планира до края на 2013 г. да продаде активи за до 7 млрд. евро, за да запази кредитния си рейтинг и да понижи дълга си, след като години наред водеше политика на скъпи придобивания и се наложи да засили инвестициите, след като Германия реши да се откаже от ядрената енергетика.

Германският енергиен гигант планира да продаде чешката газова мрежа, но решението на компанията да се откаже от Набуко може да се окаже спънка за бъдещата сделка, отбелязва информационната агенция.

От една страната това е най-големият актив в портфейла на RWE и по принцип е труден за продажба, а от друга пускането на Северен поток допълнително оказва натиск върху цената, тъй като тръбата предлага алтернативен маршрут за доставката на руски газ за Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Дългата ръка на Москва: Разделяй и владей. Не ми харесва но, те /руснаците/ за себе си са прави. Сега да видим какви още "далновидни и разумни" действия ще предприеме правителството след гушкането в Белия дом, и ще може да се прогнозира това-онова и в по-дългосрочен план. Единственото, в което вече се убеждавам е, че Газпром ще продължи да извива ръце. А големите корпоративни предателства, ама доста отдавна, не би трябвало да ни учудват.Да пази Господ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Накои започват да изтрезняват... Тази зима как започна, ако се окаже като миналата, току виж германците размислили и за атомната енергия. То зелено, зелено, ама германците май все пак предпочитат вурст и джолан пред маруля с лук... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още