fallback

Полша отново прояви интерес към еврото

Влизането в еврозоната отново е на дневен ред, тъй като е направено много за решаването на нейните проблеми, смята финансовият министър на страната

13:30 | 01.03.13 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Полският премиер Доналд Туск. Снимка: Ройтерс

Полша рестартира националния дебат за това как и кога страната да се присъедини към еврото – знак за повишаващото се доверие сред европейските правителства за бъдещето на единната валута, пише Financial Times.

Варшава, която първоначално искаше да се присъедини към валутния съюз през 2012 г., до скоро се придържаше към тезата, че еврозоната трябва да реши проблемите си, преди 6-тата по-големина икономика в Европейския съюз (ЕС) да направи стъпка към присъединяване.

„Правителството е на мнение, че Полша трябва да участва в процеса на европейска интеграция, а не да остава страничен наблюдател“, казва Доналд Туск, премиер на страната. „Илюзия е, че може да си позволим да сме частично в Европа“.

Постигнат е достатъчен прогрес за стабилизиране на еврото и Полша отново да може да се замисли за членство, казва Йасек Ростовски, полският финансов министър.

Дебатът не е толкова за това кога, а по-скоро как. Опитът показва, че някои страни в еврозоната  са спечелили от членството си, докато други са понесли негативи, коментира Ростовски, допълвайки, че за да се справят успешно, желаещите да се присъединят към валутния съюз трябва да направят много повече от това просто да покрият икономическите критерии за присъединяване.

„Поуката от кризата в еврозоната е, че за да се присъединим не само безопасно, но и с реална изгода, ние трябва да сме изключително добре подготвени, а не само да изпълняваме Маастрихтските критерии за членство.

„Ако сте добре подготвени, еврозоната ще ускори растежа и икономическото ви развитие и в същото време ще затвърди политическата ви позиция в Европа. Ако не сте подготвени обаче, ефектът може да е диаметрално противоположен“, допълва той.

Други две източно европейски страни – Литва и Латвия – също се готвят да се присъединят към еврозоната -  Латвия догодина, докато Литва през 2015 г. Това може да доведе до натрупване на критична маса в подкрепа за присъединяване към валутния съюз сред оставащите извън него 10 страни членки на ЕС.

През 2008 г. Варшава беше на крачка от присъединяване към еврозоната. Тогава Туск заяви, че страната ще използва евро от 2012 г. Тези планове обаче бяха загърбени след колапса на Lehman Brothers.

За момента Полша изпълнява само един от критериите за присъединяване към еврозоната –  правителственият дълг е под 60% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Инфлацията, лихвените проценти и бюджетният дефицит на правителството бързо намаляват и Варшава вероятно ще изпълни всички критерии до 2015 г.

За вероятна дата за присъединяван на Полша към еврозоната се приема 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:14 | 09.09.22 г.
fallback