IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словения премина успешно тежък пазарен тест

Страната набра 1,1 млрд. евро от аукциона на 18-месечни съкровищни бонове при цел 500 млн. евро

21:16 | 17.04.13 г.
Словения премина успешно тежък пазарен тест

Словения  проведе успешен аукцион на държавен дълг и подхрани надеждите, че ще успее да избегне спасителна помощ за банковата система, предаде ДПА.

Министерството на финансите на страната съобщи, че е набрало 1,1 млрд. евро от днешния аукцион на 18-месечни съкровищни бонове, което е над два пъти повече от заложената цел (500 млн. евро).

“Днешният аукцион е един вид изпитание, за да се види дали в краткосрочен план други дългови емисии на страната биха били успешни”, коментират анализатори от Commerzbank в бележка до клиенти на банката.

“Евентуален провал на аукцион би могъл да принуди страната да поиска спасителна помощ за банките”, допълват експертите.

След ескалацията на кризата в Кипър пазарите поставиха Словения на мушката и страната се бори да избегне съдбата на средиземноморския остров. Заради опасенията около ситуацията с банковия сектор Любляна беше принудена днес да плати по-висока доходност на инвеститорите в дълговите книжа – 4,15% срещу 3,99%, които бяха постигнати в последния подобен аукцион от декември 2011 г.

От финансовото министерство на Словения уточниха, че са били изкупени обратно 18-месечни съкровищни бонове за 510,7 млн. евро.

Доходността по 10-годишните облигации на страната рязко се понижи след съобщението на министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още