IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citigroup предупреждава за разпад на еврозоната

Мащабно преструктуриране на дълговете на Кипър и Гърция ще принуди двете страни да напуснат европейския паричен съюз, пише в доклад на банката

08:50 | 20.04.13 г. 71
Citigroup предупреждава за разпад на еврозоната

Мащабно преструктуриране на дълговете на Кипър и Гърция ще принуди двете страни да напуснат еврозоната, посочват от Citigroup в последния си икономически доклад, в който финансовата институция предупреждава пазарите да се подготвят за нова вълна от нарастващи опасения за разпад на европейския паричен съюз, съобщава CNBC.

Пазарите и от двете страни на Атлантика останаха сравнително спокойни през март, когато Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ) “изковаха” спасителната програма за Кипър и след като правителството в Никозия наложи мерки за контрол на капитала и обложи с данък депозитите над 100 хил. евро.

Историята обаче далеч не е стигнала края си и перспективите пред еврозоната не са никак розови, според експертите от банката. “Ние продължаваме да мислим, че Кипър и Гърция ще изоставят еврото с течение на времето”, посочва се в докладната записка, публикувана вчера.

От Citigroup прогнозират, че еврозоната ще остане в рецесия през тази и следващата година, като в някои държави тя ще бъде изключително дълбока. Пазарите пък ще бъдат обхванати от “периодични пристъпи на напрежение”, смятат анализаторите.

На някакъв етап Кипър вероятно ще премине към преструктуриране на държавния дълг, което ще застраши съществуването на европейския паричен съюз. Това може да бъде предизвикано от признание, че икономическата слабост няма да позволи изпълнението на програмата за реформи или от осъществяване на вероятността Кипър да се откаже от изпълнение на спасителния план като цяло.

Изданието припомня, че програмата на кредиторите ще трябва да бъде гласувана от парламента в Кипър, а индикациите са, че около половината от членовете му ще гласуват против нея.

“Има много възможни сценарии, които може да причинят нова ескалация на напрежението на пазарите. Но дори и това напрежение да не нарасне толкова силно, ЕЦБ скоро пак ще понижи лихвите, най-вероятно по време на срещата на борда през май”, посочва се в доклада.

Банката смята, че различни мерки за облекчаване на кредитирането може да бъдат “вкарани в играта”, ако централните банки и регулаторните органи започнат да се отнасят по-снизходително към задлъжнелите държави. Строгите мерки за икономии в Европа напоследък се радват на нарастващо внимание и дори еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен посочи, че затягането на коланите може да не става толкова бързо, за да се даде шанс за тласък на икономическия растеж.

От цялата тази ситуация Испания и Италия също няма как да се измъкнат “сухи от водата” заради омагьосания кръг от постоянна икономическа слабост, затегнато кредитиране и нарастваща безработица, в който попаднаха, коментират още от Citigroup. “Италия и Испания в крайна сметка ще се възползват под някаква форма от помощ по линия на Европейския стабилизационен механизъм през тази година”, прогнозира банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 2 rate down comment 6
studioaa
преди 11 години
Съвсем не си прав, европейските страни имат много близък мандалитет, те са били част от една единствена държава в миналото. Защо мислиш че икономическите реформи в САЩ не работят след истината е друга имаме стабилизация на активите, обуздаване на емигрантите и бурно развитие на технологиите, което е една перфектна среда. За да си върне обратно работните места Европа трябва да се откаже от почти всички социални привилегии дадено в последните 20 години, за да се понижи цената на продукцията в крайна сметка. Китай НЕ МОЖЕ ДА СЕ МЕРИ СЪС САЩ и дори с ЕЗ, страната реално не произвежда НИКАКВИ ТЕХНОЛОГИИ, а само произвежда елементи по планове от вън и ги сглобява, Китай е един голям черноработник. Капиталите бързо ще избягат надалеч от там, още веднага щом се появат белези на социално общество. Китай едва ли скоро стане като САЩ през 70-те. За да поеме развитието на технологиите в свои ръце на Китай ще му трябват най-малко 200 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Мислиш ли, че това ще върне обратно производството от Китай в европа? Или ще спре китайските стоки да ни заливат? Мислиш ли, че прословуто работливия и произвеждащ европеец ще стане пак такъв ако еврото и долара са 1:1? Аз не мисля. Проблема не е в хартийките, а в начина по който европейците възприемат останалия свят. В САЩ където икономиката е единна това не работи, какво остава за ЕС където икономиките на отделните региони НЯМАТ НИЩО общо по между си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 5 rate down comment 2
studioaa
преди 11 години
Тук не съм съгласен с теб все пак икономиката на еврозоната е много голяма и парите въобще не са толкова много, колкото изглеждат. Това което предлагам е отслабване на еврото с около 30% спрямо всички валути и връщането му обратно на ниво от 0.9$ и гравитиране около това ниво за много дълго време поне 5-7 години. Това съвсем не означава край на ЕЗ, а ще отвори възможност за трайно възстановяване на блока и съживяване на замрялата икономическа активност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 2
deant
преди 11 години
"Спасението на еврозоната минава през едни 5 трилиона новонапечатани евра."Това, което предлагаш е директен край на еврото. Аз и без това не го харевам, така че дано го направят:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 1
studioaa
преди 11 години
Да се купуват други валути с новонапечатаните парички е равносилно на самоубийство, ние го видяхме през 1997 до какво води. Паричките трябва да се ползват за изкупуване на книжа обезпечени с активи например емитиране на допълнителни акции от банките и доказали се манифактури, които не са в цветущо здраве като френските автомобилни производители, да бъдат купени от ЕЦБ. По-този начин те ще получат свежи пари и ефектът от операцията ще бъде сравнително неутрален и няма да донесе сериозен натиск върху валутата. Освен това е нужно да се изкупуват всякакви книжа, обезпечени с активи на капиталовите пазари, за да се предотврати тяхното рязко обезценяване, защото то може да повлече цели държави в бездната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Прав си. Всяко събрание, което правят е без конкретен резултат и с отложени решение. А за всяко едно такова събитие се харчат милиони за хотели и антураж. Дори тези безмислени сбирки задълбочават рецесията, да не говорим за пътуващия цирк наречен ЕП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 2
studioaa
преди 11 години
Спасението на еврозоната минава през едни 5 трилиона новонапечатани евра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Аз все още мисля, че еврото за момента не е толкова зависимо от златото, а по скоро покритието му е главно реномето на Германия като стабилен производител и износител и второ като реномето на ЕС и ЕЗ, като някакъв световен елит. Активността на Германия вече спада и ако това продължи, ще разбие еврото. Франция вече не е никаква икономическа сила, най -малко с това популистко ляво правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 8 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Това, което исках да кажа е, че може и да напуснат ЕС, но само тогава когато са изпробвали абсолютно всички начини да изцедят континента и нямат друг избор. Това не се очертава засега, защото въпреки че ЕС е яко закъсал идват нови капитали под формата на нови държави членки. Има овчици, които се молят да бъдат заколени тепърва - Сърбия, Македония, Косово, Черна гора, че даже искат и Търция да приобщят, но това няма да стане заради Англия, а и самата Турция вече не вижда ползи от ЕС. Така че докато идват нови овчици има какво да бъде точено, и забележи - доброволно. До някоя друга година Еврото може да стане задължително за всички и дори за ново-приетите. И тогава или юмрука ще се затвори или ще има някой, който иска да се махне - прогнозирам Великобритания - след година - две ще имат референдум. Смеете им се, ама те са единствени, които се опълчват на тази хунта в Брюксел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 2
Chick-Chirick
преди 11 години
"Искаш да кажеш , че кухата Дойче банк..банка с капиталова адекватност едва 1% са и проблем прииждащите от Кипър, Гърция , Италия , Испания , Португалия пари и тя няма къде да ги сложи и да ги намести?"Приятел май грам не си в час с това, което прави една централна банка. Какво да слага и да намества. В този случай тя само администрира и плаща. То това е проблема. Казах ти и вчера Target 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още