IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Citigroup предупреждава за разпад на еврозоната

Мащабно преструктуриране на дълговете на Кипър и Гърция ще принуди двете страни да напуснат европейския паричен съюз, пише в доклад на банката

08:50 | 20.04.13 г. 71
Citigroup предупреждава за разпад на еврозоната

Мащабно преструктуриране на дълговете на Кипър и Гърция ще принуди двете страни да напуснат еврозоната, посочват от Citigroup в последния си икономически доклад, в който финансовата институция предупреждава пазарите да се подготвят за нова вълна от нарастващи опасения за разпад на европейския паричен съюз, съобщава CNBC.

Пазарите и от двете страни на Атлантика останаха сравнително спокойни през март, когато Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ) “изковаха” спасителната програма за Кипър и след като правителството в Никозия наложи мерки за контрол на капитала и обложи с данък депозитите над 100 хил. евро.

Историята обаче далеч не е стигнала края си и перспективите пред еврозоната не са никак розови, според експертите от банката. “Ние продължаваме да мислим, че Кипър и Гърция ще изоставят еврото с течение на времето”, посочва се в докладната записка, публикувана вчера.

От Citigroup прогнозират, че еврозоната ще остане в рецесия през тази и следващата година, като в някои държави тя ще бъде изключително дълбока. Пазарите пък ще бъдат обхванати от “периодични пристъпи на напрежение”, смятат анализаторите.

На някакъв етап Кипър вероятно ще премине към преструктуриране на държавния дълг, което ще застраши съществуването на европейския паричен съюз. Това може да бъде предизвикано от признание, че икономическата слабост няма да позволи изпълнението на програмата за реформи или от осъществяване на вероятността Кипър да се откаже от изпълнение на спасителния план като цяло.

Изданието припомня, че програмата на кредиторите ще трябва да бъде гласувана от парламента в Кипър, а индикациите са, че около половината от членовете му ще гласуват против нея.

“Има много възможни сценарии, които може да причинят нова ескалация на напрежението на пазарите. Но дори и това напрежение да не нарасне толкова силно, ЕЦБ скоро пак ще понижи лихвите, най-вероятно по време на срещата на борда през май”, посочва се в доклада.

Банката смята, че различни мерки за облекчаване на кредитирането може да бъдат “вкарани в играта”, ако централните банки и регулаторните органи започнат да се отнасят по-снизходително към задлъжнелите държави. Строгите мерки за икономии в Европа напоследък се радват на нарастващо внимание и дори еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен посочи, че затягането на коланите може да не става толкова бързо, за да се даде шанс за тласък на икономическия растеж.

От цялата тази ситуация Испания и Италия също няма как да се измъкнат “сухи от водата” заради омагьосания кръг от постоянна икономическа слабост, затегнато кредитиране и нарастваща безработица, в който попаднаха, коментират още от Citigroup. “Италия и Испания в крайна сметка ще се възползват под някаква форма от помощ по линия на Европейския стабилизационен механизъм през тази година”, прогнозира банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

47
rate up comment 7 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Да помолим Ситигруп да си мълчат, като едни от основните виновници за световната криза ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Това което искаме ние няма да стане. Но не пречи да си говорим за него. Първоначалните ми коментари бяха подобни - юмрука се затваря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
защото ВСИЧКО се контролира и се намират/създават политически и др. причини едно нещо както да стане, така и да не стане, когато даден оптимизационен алгоритъм изисква! - отстрани изглежда като нелепа случайност или закономерно решение, в зависимост от позицията и принадлежността на наблюдателя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 2 rate down comment 5
studioaa
преди 11 години
Не разбирам в началото на миналата 2012 ЕЦБ толкова добре си печаташе парички и купуваше с тях промишлено количество ДЦК на Италия, Гърция и Испания, но тази толкова добра инициатива беше пресечена от *** Вайдман. Той трябваше да си мълчи и да се съобразява, а не да си отваря голямата уста...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 9 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Правете разлика м/у вас (отделните хора - (1)) и това което ви налагат (общностния съюз - (2)). Второто е изкуствено, а не естествено образувание! Това че (2) намалява възможностите и свободата на (1), не е критерии за продължителността на живота на (2), а е по-скоро такъв само за (1) !!По вашата логика, всички кравеферми трябваше да се саморазпуснат, защото от гледна точка на кравите, живота извън кравефермата е по-добър и продължителен за кравите! Ама не забелязвате ли че това е гледната точка на кравите ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Е най-накрая стигнахме до общо заключение:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 6 rate down comment 5
studioaa
преди 11 години
Ами тогава щом не може сбогом ЕЗ и ЕС, то без това не им остава много живот и на двете организации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Ех момчета...те това няма как да стане. Пожелаваме си го, но няма да стане никога. Това и в най-върлия комунизъм пак неможа да се получи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 12 rate down comment 0
studioaa
преди 11 години
И аз така мисля, не може един сервитьор в Германия да взема повече от един дипломиран инженер в България, само заради това, че е германец. Това е една от най-важните стъпки в евроинтеграцията и германците едва ли биха били щастливи от подобни реформи, но ние сме си ОК и подкрепяме с двете ръце. Ако западняците не искат да приемат някаква инфлация ще трябва да приемат хиперинфлация, защото социалдемокрацията ги води право натам със страшна сила. Или сега или след 20 години резултатът ще е един и същ, свободно падане, бунтове и безредици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 11 години
1. Подценяваш Китай.2. Сам го каза. За да се върнат работните места, трябва да се орежат соц. привилегии - е те това няма да стане, защото няма политик на този континент, който да има топки да го направи. 3. За икономиките и аз и ти сме прави. Двамата сме прави в едно, те си приличат всичките дотам, че нито една не работи, освен тази на Германия, която работи за сметка на останалите. Но за манталитета ИЗОБЩО не си прав. Нито Запада с изтока си приличат, нито севера с юга, и то това е голяма част от проблемите възникнали в ЕС. Щото създателите си мислят, че всички са стриктни и работливи като германците, което ИЗОБЩО не е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още