IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лоша поличба ли е сваленият рейтинг на Словения?

Преодоляването на кризата без международна намеса е трудно, но не и невъзможно

18:33 | 01.05.13 г. 6
<p>
	Банките в Словения изпитват сериозни затруднения заради проблемните кредити. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Банките в Словения изпитват сериозни затруднения заради проблемните кредити. Снимка: Ройтерс

Вчера рейтинговата агенция Moody`s понижи рейтинга на Словения с2 стъпки до Ba1 с негативна перспектива, най-високият неинвестиционен статут според скалата на агенцията. Това засили опасенията, че страната е следващата в Европа, която ще потърси спасителна помощ. Някои анализатори обаче не смятат, че мрачната прогноза на Moody`s непременно е лоша поличба, пише CNBC.

Питър Атард Монталто, икономист развиващи се пазари в Nomura International, смята, че Любляна все още има възможности за маневри. Според него следващата дългова емисия ще има успех на пазара и страната ще избегне спасителния план, но признава, че пътят й оттук насетне е осеян с рискове.

От Credit Agricole подчертават, че Словения е в рецесия и има няколко фактора, заради които рискът от спешно спасяване е висок. Проблемните кредити надвишават 30 на сто, ликвидността е оскъдна, а лихвите по облигациите на страната стават твърде високи. Това представлява допълнителна пречка за преодоляването на кризата без международна намеса, посочват от банката.

Заради политическата нестабилност новото правителство има проблеми и с бързото осъществяване на реформите.

Икономистите са единодушни, че Словения не е “втори Кипър” и вярват, че страната може да намери изход от кризата, включително със засилването на експорта, но трябва най-вече да разчита на стабилизирането на политическата ситуация. Иначе нуждите й се оценяват на около 4 – 8 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
8 милиарда Е - сумичката си я бива като за население от 2 милиона.Няма измъкване .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Германия тръгва винаги с добри намерения и вече 2 пъти сига до провал с "консолидирането на света". Незнам закъде са се разбързали с тази глобализация... някой да няма информация за приближаващи враждебни извунземни?? А иначе поговорката си важи с пълна сила - пътят до ада е павиран с добри намерения...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
STRAHO
преди 10 години
Напротив! Според мен, Германия брани съюза с всички сили! Брани го, от лапите на англо-саксонците! :)... за сега успешно но до кога ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Споко, Станишев и сие имат план! Ако ги изберат за няколко месеца ще последваме Словения :D:D:D..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
studioaa
преди 10 години
Значи в ЕЗ толкова са се отчаяли, че направо са станали суеверни и вярват във всякакви поличби. Явно единствено на чудото може да ги измъкне от дупката, в която се намират. Да бяха мислили преди да влизат там като нас, а не сега да се правят на ощипана булка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още