IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър продължава преговорите с Русия за условията по заема

Никозия иска още облекчения, които Москва разглежда, поради което споразумението за удължаването на срока на кредита и намаляването на лихвата не е подписано

16:43 | 13.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Кипър продължава преговорите с Русия за условията по заема

Кипър продължава да преговаря с руското правителство за облекчаването на условията по заема в размер на 2,5 млрд. евро, който Москва отпусна на средиземноморската страна през 2011 г., съобщи за CNBC финансовият министър на острова Харис Георгиадис.

Изданието припомня, че Русия отказа да осигури допълнителна финансова помощ за Кипър, но се включи в спасителния план, подготвен от партньорите на страната от еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ). Руската държава удължи с две години срока за изплащането на кредита и намали лихвата по него.

Георгиадис коментира в интервю пред медията, че руското правителство е показало положително отношение към проблемите на Кипър по време на дискусиите и заяви, че кипърският кабинет е “твърдо решен да си свърши работата”.

“Ние сме в преговори с руското правителство. Ние сме много благодарни на руското правителство за този заем на първо място. Колко добре се справихме с това е друга история”, каза кипърският финансов министър.

Зам.-финансовият министър на Русия Сергей Сторчак посочи, че споразумението между Москва и Никозия за облекчаването на условията по кредита все още не е подписано. “Имаше молба за промяна на срока за наема, обещахме да си помислим за това”, съобщи той по време на годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

“Руското правителство е положително настроено и изрази желание да разгледа нашите искания. Ние сме в контакт с руското правителство и ги информираме за нашата позиция”, допълни Харис Георгиадис.

Кипър стана първата страна в еврозоната, която наложи мерки за контрол върху капитала, за да предотврати срив на банковия сектор, тъй като трябваше да осигури част от парите, необходими за спасяването на страната и стабилизирането на банките. В тази връзка финансовият министър коментира, че “има напредък” и по реформите на банковата система.

Той подчерта, че ограниченията са облекчени значително и че правителството продължава да работи по необходимите реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още