IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър запазва мерките за капиталов контрол

Централната банка иска да се увери, че доверието в банките се е възстановило достатъчно, преди да премахне ограниченията за паричните трансфери

20:53 | 09.05.13 г.
Кипър запазва мерките за капиталов контрол

Кипър ще запази ограниченията за паричните преводи и тегления, докато не се увери, че няма да има сериозен отлив на средства от затруднените банки в страната, съобщи днес управителят на централната банка на средиземноморския остров Паникос Димитриадис, цитиран от АП.

Той допълни, че институцията иска да премахне възможно най-скоро мерките за контрол на капитала, но първо ще се увери, че доверието в банките се е възстановило достатъчно.

Кипър въведе строги ограничения за тегленето на суми от банкомати и депозити и изнасянето на средства в чужбина заради опасенията от масово изтегляне на вложенията в банките, след като правителството постигна споразумение с европейските власти и Международния валутен фонд (МВФ) за спасителната помощ.

Съгласно условията на спасителния план, вложителите в банките, които притежават депозити над 100 хил. евро, също ще участват в процеса по стабилизиране на страната. Това породи опасенията, че вложителите бързо ще изтеглят парите си, което пък обричаше банковия сектор и цялата икономика на острова на сигурен крах.

Централната банка на Кипър продължава да отказва да даде точна оценка колко време ще продължат да действат ограничителните мерки. Някои правителствени служители очакваха, че капиталовият контрол ще продължи само няколко седмици, но анализатори предупреждават, че мерките ще се задържат за дълго. Те дават като примери Аржентина и Исландия, където действието на подобни мерки продължи с години.

Някои от ограниченията все пак бяха облекчени, за да не се спъва дейността на местните фирми, както и важни трансфери на домакинствата в чужбина, като например издръжката на студенти.

Димитриадис предупреждава, че евентуален ръст на тегленията ще окаже силен натиск върху и без това нестабилните банки. “Трябва да се има предвид, че е твърде опасно ограниченията да се облекчат прекалено бързо”, коментира той. “Трябва да бъдем внимателни с тези облекчения. По-важно е да се види как може да се възстанови доверието в банковата система”, допълни шефът на кипърската централна банка.

По-голямата част от средствата, набрани от вложителите в кипърските банки, ще бъдат използвани за рекапитализацията на Bank of Cyprus и Laiki, отбелязва информационната агенция. Паникос Димитриадис защити спасителния план, като посочи, че благодарение на него се избягва ликвидацията на тези две банки. Той подчерта, че засегнатите вложители не са много и повечето са чуждестранни граждани.

Димитриадис защити и ролята на централната банка на Кипър за стабилизацията на банковия сектор. Той посочи, че институцията е била изключително коректна към банките и навреме им е осигурила достъп до ликвидност.

Икономиката на Кипър се очаква да се свие с 13% през следващите две години, а безработицата да достигне около 15 на сто. Някои анализатори предричат ​​още по-дълбоко свиване на брутния вътрешен продукт и по-висока безработица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още