IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция: Държавно радио и телевизия – това е невероятно разхищение

След провала на приватизацията на газовото дружество Depa проблемното дете на Европа изправя спасителите си на нокти

08:45 | 12.06.13 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пред сградите на&nbsp;ERT в цялата страна се проведоха демонстрации. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пред сградите на ERT в цялата страна се проведоха демонстрации. Снимка: Ройтерс

Държавното радио и телевизия ERT в продължение на 75 години са една институция в гръцкото медийно пространство. Сега правителството реши да закрие станцията, за да се спестят разходи. В нощта на вторник срещу сряда телевизионните програми на каналите бяха изключени. Около час преди полунощ в Атина се е хващал само един канал от държавната телевизия. Дори радиостанциите са спрели излъчването. Преди това гръцкото министерство на финансите е заявило, че компанията ERT вече не съществува, предаде Ройтерс.

Така приключи една ера в гръцката медийна история. Първото радиопредаването е излъчено през 1938 година. ERT обаче се считаше и за един от последните бастиони на гръцката система от шуробаджанащина в държавни компании. Сега 2900 техници, служители и журналисти ще останат без работа, твърдят гръцки медии. Те ще получат пакет с мерки за обезщетение.

"Не може да има свещени крави, които да не могат да бъдат заклани, когато навсякъде се пести", обясни изключването на сигнала говорител на правителството. Държавната радио - и телевизионна програма била класически пример за "невероятни разхищения" с разходи от 300 милиона евро на година и седем пъти повече служители, отколкото други сравними организации.

Затворени бяха и три национално излъчвани телевизионни програми, както и програма, излъчвана чрез спътник, седем национално излъчвани радиопрограми и 19 регионални радиостанции. Планът е през следващите месеци да се разработи нова концепция за по-малки държавни телевизионни и радиостанции с около 1000 служители. Моделът трябва да са най-модерните такива медии в Европа.

Според Йорос Приос обаче, декан на факултета по масови комуникации в Атинския университет, причината за закриването на държавната телевизия е чисто политическа. Правителството не можеше да налага контрол върху работата на журналистите, за сметка на това частните телевизии имат големи задължения към банките. "Те правят това, което банките и Тройката искат", заяви той пред БНТ.

Само за ден още 2,6 хил. души останаха без работа, допълни деканът. Според него кризата сериозно е засегнала медийния пазар в Гърция. "Журналистите в частните медии работят по 12 часа на ниски заплати и в страх да не загубят работата си", заяви Приос. 

Съюзът на държавните служители (ADEDY) призова за съпротива срещу решението на правителството. Пред сградите на радиата във всички провинциални градове имаше демонстрации. В Атина във вторник вечерта пред сградата на радиото се събраха хиляди граждани, за да протестират срещу закриването, предаде още Ройтерс. В допълнение, стотици гърци в чужбина дават своята подкрепа по телефона и чрез интернет и призоват за оттегляне на решението. Гръцкият архиепископ Йероним II описа закриване на медията като "немислимо".

Асоциацията на гръцките журналисти обяви готовност за стачни действия. Европейският радиосъюз (EBU) също разкритикува решението на правителството в Атина. Закриването на ERT е било наредено с министерско постановление, подписано само от министри от най-голямата управляващата партия Нова демокрация (консерваторите). Съответният закон трябва да бъде приет по-късно. Министрите на социалистите и на Демократичната левица не са подписали документа, съобщиха от двете партии.

Наблюдатели обаче се опасяват, че в парламента законът може да срещне яростна съпротива. Говорители на двете по-малки партии, които участват във властта, заявиха вече, че техните депутати няма да подкрепят законопроекта.

Последна актуализация: 10:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 5 rate down comment 1
Спящият бик
преди 10 години
Държавни и обществени не е едно също. Държавни - не, обществени - да!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 6
nelva
преди 10 години
Тези хора тотално се побъркаха.Държавната телевизия - е връзката с народа.Те какво правителство са ?На фашизма ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Аз чух, че ще има ново отписване скоро май...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
Сините камъни
преди 10 години
Голямо разхищение е и яденето. Да се спре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
Приватизацията им върви много слабо - кога ще стигнат 50 милиарда ?Да не се наложи нови 100 милиарда да им пращат ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
точно такабавно и методично нещата си идват на мястото въпреки отрицанията и копнежите на някои корумпирани душици, на които се услаждат престъпленията на държавно ниво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 2
rover
преди 10 години
Няма такова нещо. Просто нещата си идват на мястото. Къде са сега онези, които крякаха във форума, че въпреки всичко гърците си живеели както преди? Ами то се вижда - моряците с месеци не получавали заплати, журналистите ги махат наедро....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 4
rover
преди 10 години
Какви са тези глупости - в държаната телевизия, чиято управа се назначава от правителството, били независими. А частниците, видите ли, били свалили гарда. Ня
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 12
albobo76
преди 10 години
Това обяснение ми звучи много по достоверно: "причината за закриването на държавната телевизия е чисто политическа. Правителството не можеше да налага контрол върху работата на журналистите, за сметка на това частните телевизии имат големи задължения към банките. "Те правят това, което банките и Тройката искат." Явно гръцките журналисти не са послушковци, като българските си колеги и ако не мoгат да ги контролират ги закриват."Журналистите в частните медии работят по 12 часа на ниски заплати и в страх да не загубят работата си" - наплашеният човек е лесно да бъде контролиран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 8
hellwitch
преди 10 години
БНТ в последните 4-5г се подобри драстично. Единствено спортните им коментатори са трагедия. Забелязва се, че са все по независими от цензура от властта. Например новините им са най-обективни спрямо другите телевизии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още