IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция: Държавно радио и телевизия – това е невероятно разхищение

След провала на приватизацията на газовото дружество Depa проблемното дете на Европа изправя спасителите си на нокти

08:45 | 12.06.13 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пред сградите на&nbsp;ERT в цялата страна се проведоха демонстрации. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пред сградите на ERT в цялата страна се проведоха демонстрации. Снимка: Ройтерс

В рамките на консолидационната си програма Гърция трябва да съкрати до края на годината 4000 държавни служители, а до края на 2014 г. трябва да си тръгнат още 15 000. И във вторник Европейската комисия подчерта, че е важно Атина да превърне договорените реформи в действия. Но Гърция постави своите донори пред ново изпитание за търпението им: съгласуваните с ЕС и МВФ приходи от приватизация през 2013 г. вече са почти невъзможни за постигане, след като продажбата на газовата компания Depa се провали. Тъй като правителството в Атина не успя да намери купувач за държавното предприятие, в тази област се очаква дупка в приходите от около 1 милиард евро, а вчера гръцката борса продължи пропадането си със спад от  4,6 на сто до 895,86 пункта.

Високопоставен представител на правителството каза във вторник, че страната ще помоли своите кредитори за позволение парите от продажбата да бъдат набавени до 2014 г. Нови строги икономии обаче премиерът Андонис Самарас изключи като възможност. Европейската комисия призова за ново възможно най-скоро начало на продажбата на Depa.

И от Берлин Атина получи ясно отхвърляне на възможна допълнителна подкрепа. "Общият пакет, договорен с Гърция, трябва да се прилага. Когато става дума за закъснения в някои случаи на отделни мерки, това не може да доведе до увеличаване на размера на помощта", каза заместник-председателят на парламентарната група на CDU Михаел Майстер пред Handelsblatt Online.

Същевременно той призова Атина да си помогне сама. „Би било полезно, ако гръцкото правителство приложи други мерки по-рано от планираното, за да повиши доверието в себе си", каза той.

В замяна на милиардната спасителна помощ за Гърция европейските партньори изискват не само болезнени съкращения, но и продажбата на предприятия. Но приватизационните  цели на правителството от самото начало се оказаха твърде амбициозни. През последните две години кабинетът получи само около два милиарда евро. Това е съвсем нищожна част от назованата в рамките на първия пакет от помощи в средата на 2010 г. обща сума.

За 2013 г. засега има две сериозни цели. До края на септември Атина трябва да събере най-малко 1,8 млрд. евро от продажбата на държавна собственост. Това изискване е задължително. Като насока е посочено също така, че сумата е добре до края на годината д а се увеличи до най-малко 2,5 милиарда евро.

„Много е трудно да се намерят 1 милиард евро, които се очакваха от Depa", заяви правителственият служител, цитиран от Ройтерс. Гърците се надяват на място за предоговаряне заради техния напредък във фискалната консолидация. Тук те са на път да изпълнят обещанията си за 2013 година.

Междувременно шефът на Еврогрупата Йерун Диселблум отново сигнализира, че при повишена рецесия страната може да получи допълнително облекчение. В момента за проверка на гръцките планове за реформи в Атина са представители от ЕС и МВФ.

Говорител на Европейската комисия призова правителството да намери бързо решение на проблема с продажбата на Depa. Проектът е пред провал, защото единствената сериозна перспектива – руският  Газпром, изненадващо се отказа от сделка. Самарас заяви след това, че има "причини, които са над и извън нас". Източници от гръцките правителствени среди заявиха, че Европейската комисия е виновна за това, защото нейните заплашителни изказвания вероятно са подплашили Газпром. Самата руска компания оправда оттеглянето си с притеснения за финансовото състояние на Depa.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 5 rate down comment 1
Спящият бик
преди 10 години
Държавни и обществени не е едно също. Държавни - не, обществени - да!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 6
nelva
преди 10 години
Тези хора тотално се побъркаха.Държавната телевизия - е връзката с народа.Те какво правителство са ?На фашизма ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Аз чух, че ще има ново отписване скоро май...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
Сините камъни
преди 11 години
Голямо разхищение е и яденето. Да се спре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Приватизацията им върви много слабо - кога ще стигнат 50 милиарда ?Да не се наложи нови 100 милиарда да им пращат ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
точно такабавно и методично нещата си идват на мястото въпреки отрицанията и копнежите на някои корумпирани душици, на които се услаждат престъпленията на държавно ниво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 2
rover
преди 11 години
Няма такова нещо. Просто нещата си идват на мястото. Къде са сега онези, които крякаха във форума, че въпреки всичко гърците си живеели както преди? Ами то се вижда - моряците с месеци не получавали заплати, журналистите ги махат наедро....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 4
rover
преди 11 години
Какви са тези глупости - в държаната телевизия, чиято управа се назначава от правителството, били независими. А частниците, видите ли, били свалили гарда. Ня
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 12
albobo76
преди 11 години
Това обяснение ми звучи много по достоверно: "причината за закриването на държавната телевизия е чисто политическа. Правителството не можеше да налага контрол върху работата на журналистите, за сметка на това частните телевизии имат големи задължения към банките. "Те правят това, което банките и Тройката искат." Явно гръцките журналисти не са послушковци, като българските си колеги и ако не мoгат да ги контролират ги закриват."Журналистите в частните медии работят по 12 часа на ниски заплати и в страх да не загубят работата си" - наплашеният човек е лесно да бъде контролиран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 8
hellwitch
преди 11 години
БНТ в последните 4-5г се подобри драстично. Единствено спортните им коментатори са трагедия. Забелязва се, че са все по независими от цензура от властта. Например новините им са най-обективни спрямо другите телевизии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още