IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството в Анкара заплаши протестиращите с армията

Ако полицията не се справи с демонстрантите, ще пратим военни сили, заяви турският вицепремиер Бюлент Арънч

19:14 | 17.06.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Турски полицаи в една от малкото си почивки. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Турски полицаи в една от малкото си почивки. Снимка: Ройтерс

Турското правителство заплаши демонстрантите в страната с намесата на армията. Ако „акцията на полицията срещу протестите не е достатъчна, могат да бъдат използвани въоръжените сили", заяви вицепремиерът Бюлент Арънч в понеделник в телевизионни предавания. От две седмици Турция е обхваната от антиправителствени протести, които през уикенда бяха смазани от полицията.

В понеделник преди отпътуването си за срещата на върха на Г8 германският канцлер Ангела Меркел критикува събитията в Турция и призова за мирно решение. „При всички положения аз съм уплашена, както и много други хора, честно казано", заяви Меркел в понеделник в интервю за RTL.

„Това, което се случва в момента в Турция, не съответства на нашата идея за свободата на демонстрациите и свободата на изразяване", заяви канцлерът. "Мога само да се надявам, че проблемите ще бъдат решени по мирен начин". 

През последните дни турското правителство предприе саморазправа срещу демонстрантите в Истанбул и Анкара. С водни оръдия и сълзотворен газ полицията се намеси срещу хиляди хора, които са се опитали да достигнат до централния площад Таксим. Дори и през нощта срещу понеделник в в Истанбул се е стигнало до спорадични сблъсъци между полицията и противници на правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган, предава Ройтерс.

Меркел заяви още, че не иска да дава на турското правителство съвети отвън. Но в една Турция, „която иска да върви към 21-и век", трябва да се приеме, че хората може да изразяват и несъгласие. Тя обаче не смятала, че размириците може да пренесат сред турското население в Германия. В Германия през последните дни имаше многобройни изрази на съчувствие към демонстрантите в Истанбул и протести срещу Ердоган.

За капак не се вижда и край на насилието. За първи път привърженици на Ердоган са атакували демонстранти. Активисти на опозицията предават в интернет, че протестиращите са били нападнати от мъже с ножове. Тези въоръжени мъже са носили лозунги в подкрепа на Ердоган, а полицията не се е намесила. Поддръжници на правителството са атакували и офис на опозиционната Републиканска народна партия (РНП) в Истанбул.

От своя страна в понеделник турският министър на вътрешните работи Муамер Гюлер заплаши с по-стриктно прилагане наказване на интернет активисти и държавни служители, които участват в демонстрации и стачки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 20 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Назря момента Турция, народа на Турция, да покаже какво е демокрация и да срине системата! А България, българските турци , могат само да се учат от младите и образовани турски граждани, какво е демокрация и как терористичната и незаконна етническа партия ДПС ги връща в 13 век!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още