IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Като на война

Турската полиция срина със земята палатковия лагер на „Таксим“

11:51 | 16.06.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Късно вчера вечерта турските сили за сигурност са атакували площад "Таксим", където от над седмица се провеждат антиправителствени демонстрации. Около 21 часа полицията се е нахвърлила върху демонстрантите със сълзотворен газ, водни оръдия и бронирани коли, предаде БТА. Съобщения в социалните мрежи докладваха за агресивни действия на полицията, които са довели до десетки пострадали и обгазени, сред които и много деца.

Операцията на площад "Таксим" е започнала само няколко часа след предупреждението на премиера Реджеп Тайип Ердоган, че полицията е готова да се намеси.

"Утре е нашият митинг в Истанбул. Казах ясно: Площад "Таксим" трябва да бъде евакуиран, иначе силите за сигурност знаят как да го евакуират", заяви премиерът пред хиляди свои привърженици на митинг в столицата Анкара. Според преки очевидци на събитията  полицията не допуска до площада никакви журналисти, въпреки че им показват журналистически карти и акредитация за работа в Турция. За това свидетелстват и публикации в социалните мрежи и в платфрмата за микроблогинг Twitter.

Десетки бронирани автомобили са навлезли на площада и се движели срещу хората, след което по следите им поема и полицията, като буквално сриуа лагера със земята. Това е доста изненадващо, тъй като правителството беше обещало, че няма да се докосва до парка и протестиращите там. Въпреки призивите на дипломати и неправителствени организации полицията не е допуснала лекари, които да помогнат на пострадалите.

Според очевидци много демонстранти в паниката си са се скрили в хотел на границата на парка, където повечето са повръщали заради обгазяването. По-късно стана ясно, че във водата на водните оръжия са се съдържали химикали и затова кожата им е зачервена и подута. Семейства с малки деца се стичаха по страничните улици, за да се предпазят от полицията, предава и Ройтерс. 

Полицията е искала да вземе прескартата на българския журналист на свободна практика Димитър Кенаров и дори е изтрила част от снимките на фотоапарата му, оплака се самият той в Twiiter. По-късно той написа, че полицията е нахлула и в хотел "Хилтън", където е конфискувала противогази и вода от хората.

След разчистването на парка хиляди хора са избягаи в различни квартали на Истанбул и са започнали да изграждат барикади по улиците. Някои са поискали оставката на Ердоган. Кадри от телевизионното излъчване показаха как група протестиращи блокираха главен път до летище Ататюрк.

И в Анкара се стигна до протести. Там демонстративно опозиционни депутати застанаха на първия ред, за да се предотврати използването на сълзотворен газ. Близо 10 000 демонстранти се стекоха край парк в Анкара, а други - поне три до четири хиляди души - се събраха недалеч оттам,  пред сградата на американското посолство.

Конфедерацията на профсъюзите Kesk призова за обща стачка в понеделник. Чрез Twitter пък за неделя бе обявена нова масова демонстрация. "Вече решихме да стачкуваме, ако в парка се извърши интервенция, така че утре ще свикаме стачка за понеделник", каза късно в събота Мустафа Тургут, говорител на конфедерацията Kesk, обхващаща около 240 000 души от 11 профсъюза.

Снимки от погрома и протестите вижте в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 2
melon
преди 10 години
После - кандидати за ЕС...на куково лято!Жалко за нормалните турци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Докато управляващите там успяват да провеждат робството до хората, ще е така. Когато им се изчерпат средствата и имат нужда от "демокрация" (или просто се объркат като комшиите) ще им изпратят всичко необходимо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
baba_meca
преди 10 години
Крайно време е ООН, ЕУ, НАТО да изпратят умиротворяващи войски в Турция; да наложат санкции и да въоражат бунтовниците..какво се мотаят !?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Ще ги смажат протестиращите - обвивките на реалността там са мн. малко и нямат друг избор "управляващите"! Когато стнат "част" от ЕС, тогава ще си играят на демокрация наволя, но това ще стане когато "местния шеф" изчерпи всичките си степени на свобода :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още