IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестите са на път да сринат турската икономика

Турският фондов пазар загуби 1,7% днес, а двата основни профсъюза в страната свикват еднодневна стачка в знак на протест срещу полицейското насилие

14:11 | 17.06.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Антиправителствените протести в основните турски градове ескалират. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Антиправителствените протести в основните турски градове ескалират. Снимка: Ройтерс

Турският фондов пазар загуби 1,7% в днешната сесия, а доходността по еталонните 10-годишни облигации нарасна до 6,51% от 6,21% в петък след енергичните мерки за ликвидиране на протестите, предприети от полицията на страната през почивните дни, съобщи CNBC.

Полицията атакува парка „Гези“ в Истанбул в нощта на събота срещу неделя, след като турският премиер Реджеп Тайип Ердоган отправи последно предупреждение към протестиращите, което предизвика нова вълна на бунтове. През миналата седмица полицията разчисти съседния площад „Таксим“, използвайки водни струи и сълзотворен газ.

„Кризата пое курс към влошаване заради продължаващите енергични мерки от страна на полицията спрямо протестиращите срещу правителството“, заяви Волфанго Пиколи, управляващ директор на консултантската компания Teneo Intelligence.

Двете седмици на протести бяха предизвикани от плановете за строителство на мол на мястото на парка „Гези“, но впоследствие се превърнаха в гняв срещу правителството и възприемането като авторитарно управление на Ердоган.

В неделя Ердоган изнесе реч в Истанбул пред хиляди поддръжници на водената от него партия, като заяви, че протестиращите са били манипулирани от „терористи“. Той се нахвърли и срещу чуждестранните медийни компании, назовавайки изрично BBC, CNN и Ройтерс и обвинявайки ги в измисляне на новини.

Пред симпатизантите си, събрани в парк в периферията на мегаполиса, Ердоган защити действията на правителството и на органите на реда. Той допълни, че ситуацията е станала нетърпима и е било негов дълг като министър-председател да опразни централния площад в Истанбул.

“Малцинства се опитват да властват над мнозинството. Привилегированите се опитват да доминират над по-слабите. Знаем, че точно това стои зад мръсните игри, които се играят в момента, докато същите хора се преструват, че ги е грижа за дърветата, природата и парка Гези“, коментира Реджеп Ердоган.

Пиколи смята, че речта на Ердоган е осуетила всички надежди за компромис. „Рискът от разрастване на кризата, което би могло да проправи пътя за още сблъсъци и вълнения, вече е значителен“, посочи той. „Повишава се и рискът някои значими личности и бизнес общности , включително някои от най-големите концерни в страната, обвинени, че подкрепят протестите, да се превърнат в цел на политическо отмъщение от страна на правителството след разрешаването на кризата“, добави мениджърът.

Анализатори изтъкват, че съобщенията, според които на полицията се е наложило да се намеси, за да защити 50 опозиционни демонстранти в град Коня от нападение на поддръжници на правителството, е знак, че насилието се разпространява.

Два от най-големите турски профсъюзи призоваха за еднодневна стачка днес в знак на протест срещу действията на полицията от почивните дни. Призивът бе направен на фона на продължаващи спорадични сблъсъци в Истанбул и Анкара между протестиращи и полицията. срещу антиправителствени демонстранти. Призивът бе направен на фона на продължаващи спорадични сблъсъци в Истанбул и Анкара между протестиращи и полицията.

Тимъти Еш, ръководител на отдела за проучвания на развиващите се пазари в Standard Bank PLC, предупреди, че развитието на ситуацията може да се отрази негативно върху чуждестранните инвеститори и пазарите. Според него обаче неблагоприятните резултати биха могли да бъдат ограничени при намеса на турската централна банка в подкрепа на местната валута.

„Местните частни банки и финансови институции вероятно няма да вземат страна, опасявайки се да не се превърнат в обект на повишен надзор или реакция от страна на регулаторните органи заради предизвикана разпродажба на пазара“смята той.

Турската лира от своя страна продължава да губи позиции, достигайки до най-ниските си нива от близо седмица спрямо долара, предава Bulgaria On Air, позовавайки се на Bloomberg.

Турските пари заемат трето място в негативната класация по спад от общо 24-те валути на развиващи се пазари, следени от aгенция Bloomberg. Само от началото на годината лирата е загубила близо 4,5% от стойността си.  

В събота демонстрантите срещу авторитарния режим на управляващата партия бяха буквално пометени от площад “Таксим“ с водни оръдия, сълзотворен газ и бронетранспортьори, а палатковият им лагер в парка “Гези“ беше разрушен. Според истанбулската адвокатска колегия през уикенда в града са арестувани около 350 души. На фона на случващото се обаче министър-председателят отново отхвърли обвиненията, че се държи като диктатор. По думите му двуседмичните протести в страната са били манипулирани от терористи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 1
balkando
преди 10 години
Опитите за възкресяване на призраци от миналото, като Османската империя, са обречени на провал в 21-и век. Днешните велики сили, които не биха допуснали подобно нещо, са само едната страна на медала. Истинската причина за масовия протест е огромното културно и духовно израстване на образованата част от съвременното турско общество. Теократична държава, каквато е ислямска опряна на шериата, днес може да съществува единствено чрез масова необразованост, посредственост и зависимост - материална и духовна. Това ислямистите все още не могат да схванат. Миналото няма да се върне и тези, които през средновековието са били начело на световната наука и изкуство, би трябвало днес да го разбират. В днешният свят образованието, културата, общественото съзнание и дух са единственото, което дава на държавите предимството да вървят напред, а това изключва връщане назад каквото се опитва да осъществи партията на Ердоган и Гюл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 7
stoiloff
преди 10 години
До всички натискащи минусчета, не ви ли е страх да не ви изсъхнат пръстчетата онанистки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Назря момента Турция, народа на Турция, да покаже какво е демокрация и да срине системата! А България, българските турци , могат само да се учат от младите и образовани турски граждани, какво е демокрация и как терористичната и незаконна етническа партия ДПС ги връща в 13 век!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
Доста протестиращи твърдят че не става въпрос за МОЛ а за нова голяма джамия. Ердоган се опитва за последно да наложи обратно в обществения живот на Турция някои мюсюлмански обичаи и практики и точно това не одобряват около 50% от турците. Ердоган е болен от рак ако не знаеш.Твърде е вероятно бедният човечец да вярва че така може да си осигури по-добро положение в отвъдният свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 12
albobo76
преди 10 години
Абе медиите за *** ни ли мислят? - протестите били заради някакъв си мол в някакъв си парк - глупости. Преди около месец Ердоган се срещна с Путин и Китайския премиер и заяви, че мястото на Турция е в Азия. На някого това не се хареса и подпали Турция за да смени "опасния" Ердоган с по-удобен. А повод винаги може да се намери или изфабрикува. Турция е с 5-6% икономически растеж за разлика от Запада, където растат само дълговете и безработицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още