fallback

Русия забрани вноса на алкохол от Молдова

Официалният мотив е, че напитките съдържат примеси, но ходът се тълкува като отмъщение заради опитите на Кишинев да се сближи с Брюксел

11:58 | 12.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Русия забрани вноса на молдовски вина и алкохолни напитки с мотива, че съдържат примеси, съобщи онлайн изданието EurActive.com.

Това обаче се възприема от бившата съветска република като отмъщение заради стремежите й да разшири връзките си с Европейския съюз (ЕС), подобно на Украйна, още повече, че индустрията е водеща за икономиката на страната, отбелязва изданието.

Главният санитарен инспектор на страната Генадий Онишченко каза, че забраната е наложена, тъй като Молдова не е успяла да подобри качеството на продукцията.

„Нямаме намерението да отглеждаме молдовската икономика“, коментира Онишченко, цитиран от агенция Интерфакс. „Забраната е необходима стъпка, която предприехме неохотно, но това е единственият начин да се излезе от ситуацията“, допълва той, като подчертава, че Молдова отдавна има проблеми с технологията на приготвяне на напитките и съхранението на крайната продукция.

Икономическият министър на Молдова Валерий Лазар коментира, че на страната му все още не й е изяснено какви точно са мотивите на Русия за налагането на мярката. „Ще трябва да изясним къде точно свършват въпросните технологични проблеми и откъде започват политическите“, поосочи той, цитиран от Ройтерс.

Москва е разочарована от опитите на Кишинев да се сближи с Брюксел, вместо да засили връзките си с Руската федерация. По-рано този месец Кремъл официално предупреди, че политиката на правителството ще има тежки последствия, включително и върху газовите доставки за страната.

Съседката на Молдова Украйна също има проблеми с Русия заради опитите да засили сътрудничеството си с ЕС. Москва натиска Киев да влезе в Митническия съюз, в който участват Русия и бившите съветски републики, вместо да подписва споразумение за свободна търговия с Брюксел.

Износът на вина и алкохолни напитки заема съществен дял от икономиката на Молдова. Той обаче е силно зависим от Русия – федерацията е основен пазар за бившата съветска република. През миналата година експортът на алкохол към Русия е донесъл на Молдова около 100 млн. евро.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:02 | 04.09.22 г.
fallback