IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР прогнозира ръст на родния БВП от 2% през 2014 г.

Оценката на банката е по-оптимистична от тази на ЕК и от тази на правителството, които залагат съответно растеж от 1,5% и 1,8%

16:51 | 11.11.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕБВР прогнозира ръст на родния БВП от 2% през 2014 г.

Тази година икономиките на страните от Централна Европа и Прибалтика ще се разширят с 0,9% преди да отчетат умерено възстановяване от 1,9% през 2014 г., прогнозира в своя доклад за регионалните икономически перспективи Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Растежът в региона се възстанови през второто тримесечие на годината, когато най-накрая еврозоната сигнализира, че излиза от рецесията.

От финансовата институция отчитат, че икономиката на България показва минимални признаци за устойчиво възстановяване през 2013 г. Износът продължава да се подобрява, но слабото вътрешно търсене означава, че най-вероятно растежът през текущата година ще бъде малко под нивото от 0,8%, отчетено през 2012 г. Положително е, че цените остават стабилни. Публичният дълг (като дял от БВП) е вторият най-нисък в Европейския съюз (ЕС).

България продължава да се представя изключително добре що се отнася до фискалната политика по европейските стандарти въпреки леко завишената правителствена цел за размера на бюджетния дефицит - до 2% от БВП през 2013 г. ЕБВР очаква икономиката ни да се разшири с 0,4% през тази година и с цели 2% през 2014 г. Прогнозата на банката е над средната за региона на Централна Европа и Прибалтика.

Оценката на европейската финансова институция е по-оптимистична от тази на Европейската комисия. ЕК очаква 1,5% ръст на БВП у нас през 2014 г. ЕБВР дава по-големи надежди за растеж на родната икономика дори и от правителството. Управляващите заложиха ръст от 1,8% през следващата година.

След една много слаба първа половина на годината последните данни показват, че Полша се насочва към възстановяване през идните тримесечия. ЕБВР оценява растежа на страната през следващата година на 2,3 на сто.

Подобно на Полша и индустриалното производство на Словакия се събуди през миналото тримесечие и в частност – промишленото. Правителството напредва със своя курс на фискална консолидация, въпреки че има още какво да постигне през следващата година. Прогнозната на ЕБВР остава малко под един процент за тази година и около два през 2014 г.

В Унгария бе отчетено благоприятно икономическо възстановяване - за второ поредно тримесечие БВП на страната расте. Това сложи край на рецесията, която продължи до 2012 г., въпреки че нивото на производството все още е там, където бе и през 2009 г. За 2013 г. финансовата институция очаква растежът да бъде положителен, макар и незначителен, докато за 2014 г. той ще се ускори до 1,2%.

Рецесията в Словения се задълбочи през първата половина на 2013 г. За годината ЕБВР очаква БВП на страната да се свие с 2,4%. Вътрешното търсене продължава да изпитва затруднения в контекста на корпоративния деливъридж, банковия стрес и затегнатите фискални условия. На дневен ред стои възможността за последващо рекапитализиране на банките.

Трите прибалтийски икономики отбелязаха забележимо забавяне на своя растеж тази година, въпреки ръста на Литва от 3% и на Латвия – от 4,2%. Тези две държави ще задържат челните позиции сред най-бързо растящите икономики в Европа. Като се има предвид бъдещия растеж в производителността на труда и разширяването на дела на износа, трите икономики изглежда са готови да се възползват от започналото възстановяване на Стария континент. През 2014 г. ЕБВР очаква растежът им да бъде в интервала от 2,5% до 3,5%.

Рецесията, която се настани в Хърватия през 2009 г., продължава и през 2013 г. Икономиката отново е завлечена от дългогодишните проблеми на неконкурентните сектори, липсата на гъвкав пазар на труда и големият и неефективен публичен сектор. Въпреки това членството на страната в Европейския съюз ще й позволи да извлече ползи от пълния достъп до единния пазар и до основните фондове на ЕС. Това ще изведе Хърватия до положителен растеж през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
alexx
преди 10 години
Зависи си си - точно те задават условията за правене на бизнес чрез законите. Има достатъчно държави, които не са тоталитарни и са изживявали дълги периоди с високи ръстове - Япония, Южна Корея, Япония. В Китай нещата зависят от т.нар. Компартия, ако още може да нарича такава, защото там се вихри див капитализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Няма да се учудя, ако прогнозата от 2% е вярна. Запазена марка им е да подценяват ръста на БВП-то при съставянето на бюджета. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
alexx
преди 10 години
Е, какво пък. 2 процента не е някакъв космически ръст. Ако кресльовците в парламента и пред него спрат да крякат, може и леко отгоре да дойде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
deant
преди 10 години
ХАхах 2% ахаххаа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още