fallback

Украйна е на ръба на катастрофа

Киев обяви всеобща мобилизация, правителството смята свикването на нов референдум за бъдещето на Крим за нелегално

14:24 | 02.03.14 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

„Украйна се намира на ръба на катастрофа“, заявява в неделя правителствен източник от Киев, цитиран от Ройтерс. Предвид фактическата окупация на полуостров Крим от руски военни Украйна се опасява от война срещу съседната си страна и затова помоли за помощ от страна на НАТО и ООН. Впоследствие властта в Киев обяви пълна мобилизация.

Припомняме, че Русия вече прати около 6000 военни на полуострова. Въпреки че засега не се е стигнало до сражения, битката за независимостта на полуострова вече започна, предава Ройтерс.

Председателят на украинския национален съвет за сигурност Андрей Парубий съобщи, че е била издадена заповед на външно министерство да потърси помощ от Великобритания и САЩ за гарантиране на сигурността на страната, предаде Dnes.bg.

„Министерството на отбраната трябва да мобилизира в цяла Украйна всички онези, от които въоръжените сили се нуждаят в този момент", подчерта в телевизионно изявление Парубий.

Според него тази мярка трябва "да гарантира сигурността и териториалната цялост на Украйна" след "нарушаването от страна на Русия на двустранните споразумения, главно относно Черноморския флот", допълва AFP.

Въоръжените сили на Украйна са приведени в пълна бойна готовност съгласно указа на изпълняващия длъжността президент председател на парламента Олександър Турчинов, заяви на брифинг във Върховната рада Парубий, цитиран от ИТАР-ТАСС.

С този указ е приведено в действие решение на Съвета за национална сигурност от 1 март за неотложни мерки за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страната.

В същото време руска военна колона е потеглила от базата на руския Черноморски флот в Севастопол към столицата на Крим Симферопол, съобщава агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Колоната включва 12 военни камиона с войници, един високопроходим автомобил "Тигър", съоръжен с картечница и две линейки.

Руски военни са иззели оръжията от украински център за военноморска подготовка близо до Севастопол и от радарна база край град Судак, предаде Ройтерс, позовавайки се на украинското министерство на отбраната. Те са призовавали украинските военнослужещи да минат на страната на "легитимните" власти в Крим, отбелязва руската агенция "Интерфакс".

„Украйна затваря въздушното си пространство за военни самолети“, заяви по-рано временният президент Александър Турчинов. По този начин очевидно Киев иска да попречи на руски военни самолети да прелетат над територията ѝ. 

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и френския му колега Лорен Фабиус са отменили предвид ескалацията на напрежението своето предвидено за понеделник посещение за Молдова и Грузия. Вместо това ще има извънредна среща на външните министри на страните-членки на ЕС със специалния пратеник на ЕС Катрин Аштън.

Междувременно украинският министър на вътрешните работи Павел Петренко обяви новото проруско ръководство на черноморския полуостров Крим за „нелегално“. В автономната Република Крим е имало „завземане за сградите със сила“. Решенията са били фалшифицирани, смята Петренко. Освен това и решението за регионален референдум било незаконно. Припомняме, че последното решение на Крим е за провеждане на национален референдум за бъдещия политически статут на полуострова на 30-и март.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:26 | 14.09.22 г.
fallback