IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ заплашиха Русия с изолация заради кризата в Украйна

Ще защитаваме рускоговорещите при насилие, контрира Путин

10:14 | 02.03.14 г. 16
Автор - снимка
Редактор
САЩ заплашиха Русия с изолация заради кризата в Украйна

Отправяйки доста сериозно предупреждение, САЩ поискаха от Русия да изтегли разгърнатите в Крим войски. В противен случай рискува международна изолация и промяна на отношенията си с Вашингтон, съобщава агенция Франс прес, цитирана от БТА.

По време на 90-минутен телефонен разговор президентът Барак Обама заяви пред руския си колега Владимир Путин, че той е нарушил международното право, като е разгърнал руски войници в Крим и го призова да обсъди мирно с властите в Киев опасенията си относно отношението към рускоговорещите в Украйна.

Руските военни движения са ясно нарушение на суверенитета и на териториалната цялост на Украйна, което е нарушение на международните закони и на задълженията на Русия по силата на Устава на ООН, заявил Обама на Путин, според съобщение на президентството на САЩ.

Освен това САЩ призовават Русия да намали напрежението, като прибере военните си в техните бази в Крим и се въздържа от намеса другаде в Украйна. В противен случай ако Русия продължи да нарушава международното право, това ще я постави в още по-голяма политическа и икономическа изолация, предупреди Белият дом.

Американският държавен секретар Джон Кери беше още по-твърд в изказванията си, като заговори за инвазия и окупация на Украйна от Русия, които застрашават стабилността и сигурността в региона.

"Ако Русия не вземе незабавни и конкретни мерки, за да намали напрежението, ефектът върху отношенията между САЩ и Русия и върху международното положение на Русия ще бъде голям", каза Кери.



Преди това Обама беше заявил ясно на Путин, че ако Русия продължи да нарушава суверенитета и териториалната цялост на Украйна, това ще има негативни последици за мястото на Русия в международната общност. Според високопоставен американски представител разговорът между двамата лидери е бил откровен и прям.

В съобщение на Кремъл относно същия разговор се подчертава, че Путин е заявил на американския си колега, че Русия си дава правото да защитава интересите си и рускоговорещото население в случай на насилие в Източна Украйна и в Крим.

Путин е споменал за действителна заплаха, тегнеща над живота и здравето на руските граждани на украинска територия, както и за криминални действия на ултранационалисти, подкрепяни от настоящите власти на Киев.

Малко преди това екипът по национална сигурност на американския президент се събра, за да проучи политическите
възможности за уреждане на украинската криза, но Обама не присъства на заседанието и беше информиран за него от неговата съветничка по националната сигурност Сюзан Райс.

Тези предупреждения и заседанието на съветниците на Обама по националната сигурност дойдоха, след като използване на руските въоръжени сили в Украйна беше одобрено единодушно от руския парламент по искане на Владимир Путин.

След разговора Обама-Путин, първият от осем дни насам, Вашингтон подчерта, че признава историческите връзки между Русия и Украйна и необходимостта от защита на правата на рускоговорещите и малцинствата в страната.
 
"Президентът Обама заяви на президента Путин, че ако Русия има притеснения относно отношението към рускоговорещите и малцинствата в Украйна, адекватният начин да разсее тези опасения е, като се обърне директно към украинското правителство", подчерта Вашингтон.

Тази нощ по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН, където Москва има право на вето, американският посланик в ООН Саманта Пауър заяви, че е време Русия да прекрати интервенцията си в Украйна.

Американският министър на отбраната Чък Хейгъл пък говори по телефона с руския си колега Сергей Шойгу. Той му каза, че без промяна на място Русия рискува още по-голяма нестабилност в района, изолиране в международната общност и ескалация, която ще застраши сигурността на Европа и на света, съобщи Пентагонът.

Според Белия дом САЩ ще преустановят участието си в подготвителните срещи за срещата на върха на Г-8 в Сочи. Подобно намерение вече обяви и Канада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

15
rate up comment 5 rate down comment 0
dakl
преди 10 години
Изглежда руснаците този път са си направили много добре сметката и очевидно никакви икономически санкции не ги плашат. Нефтопроводите и газопроводите към Китай са вече факт. Оказва се , че американските банки са кредитирали руските корпорации с 630 милиарда долара, пари които трябва да бъдат забравени в случай на блокаж на руски финансови активи. Днес стана ясно,че при опит за санкции Русия спира търговията с долари, а по голям кошмар за някои зад океана едва ли има! Всички подобни опити до сега са били наказвани с война, но при положение ,че е гарантирано собственото ти унищожение , едва ли ще има много желаеущи да започнат такава авантюра срещу руската мечка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
Путин ше ги оправи, дано да се появят още такива силни хора и тея жълтурите и те да се събудят малко иначе нема братче тея ше ни уморат с тея банки и простотий, да създават нещо от въдуха и да те убеждават, че е ценно и роб да им ставаш и то с поколения, е мамицата им гадна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
ми тва го бях написал вече, той е бил малко луд, но и Наполеон и останалите не са били съвсем наред с главата. Погледни еврейската пасмина кво прай, все на гонени и изтормозени се пишат а те най много мизерий правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
не знам, аз конфликт все още не съм видял, изключае оня на майдана-пукнала пушка няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
Lucifer
преди 10 години
*** той Хитлер не бил толкова лош човек бе, що ли не си е свършил работата с евреите до край та сега да нямахме такива проблеми...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"69-годишният Джон Кери е роден в Денвър в щата Колорадо, но коренът му е в щата Масачузетс. Дядо му Фредерик Кери е австрийски евреин от чешкото градче Хорни Бенешов, откъдето емигрира в САЩ през 1904 г. "....."Турчинов смени и ръководителя на Днепропетровската областна администрация- уволни Дмитрий Колесников и на негово място назначи украинския бизнесмен Игор Коломойски."............Коломойски, независимо че живее на брега на Женевското езеро, прави бизнес в Украйна и е президент на два клуба в Днепропетровск - футболния и баскетболния "Днипро". Той оглавява Европейския еврейски конгрес. Приписват му и финансирането на националистическата партия "Свобода" на Олег Тягнибок." Фактите казват всичко. Евреи бранят Руснаци от Руснаци! Колко хуманно звучи! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Наистина е отвратително да бъде човек свидетел на братоубийствен конфликт. Не, че не се е случвало през историята на която и да е държава, но когато става пред очите ни е друго. Не е хуманно от страна на запада, да ги подтиква към конфликт от такава величина! Просто е НАГЛО! Та те говорят един език !!!!!! Как ще стрелят едни срещу други!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"През 11 век Киевска Рус е държавата с най-голяма територия в Европа. На запад тя е наричана Рутения, име, което се запазва по-късно за западните области на страната. През този период се появява наименованието Украйна, с което се означава областта Рус около градовете Киев, Чернигов и Переяслав. Велика Рус се използва за всички владения на държавата, включително отдалечените области на североизток, които са населени с фино-угри и по-късно стават ядрото на Русия. Други регионални наименования са Бяла Рус, Черна Рус и Червена Рус." ......."Американският държавен секретар Джон Кери беше още по-твърд в изказванията си, като заговори за инвазия и окупация на Украйна от Русия, които застрашават стабилността и сигурността в региона."Да им се чуди човек на тия американци на наглата им риторика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
Ти не живееше ли в Западна Европа някъде???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
michaelis
преди 10 години
руснаците може да са всякакви, но аз съм за тях надявам се китай да ги подкрепи и всички останали, че наистина ми писна на щеката от наглите евреи, трябва малко разместване да им не може вечно да им слугуваме да ги видим колко са богоизбрани ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още