IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна е на ръба на катастрофа

Киев обяви всеобща мобилизация, правителството смята свикването на нов референдум за бъдещето на Крим за нелегално

14:24 | 02.03.14 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Униформен в близост до бронетранспортьор в кримския пристанищен град Феодосия.<em> Снимка: Ройтерс </em></p>

Униформен в близост до бронетранспортьор в кримския пристанищен град Феодосия. Снимка: Ройтерс

„Украйна се намира на ръба на катастрофа“, заявява в неделя правителствен източник от Киев, цитиран от Ройтерс. Предвид фактическата окупация на полуостров Крим от руски военни Украйна се опасява от война срещу съседната си страна и затова помоли за помощ от страна на НАТО и ООН. Впоследствие властта в Киев обяви пълна мобилизация.

Припомняме, че Русия вече прати около 6000 военни на полуострова. Въпреки че засега не се е стигнало до сражения, битката за независимостта на полуострова вече започна, предава Ройтерс.

Председателят на украинския национален съвет за сигурност Андрей Парубий съобщи, че е била издадена заповед на външно министерство да потърси помощ от Великобритания и САЩ за гарантиране на сигурността на страната, предаде Dnes.bg.

„Министерството на отбраната трябва да мобилизира в цяла Украйна всички онези, от които въоръжените сили се нуждаят в този момент", подчерта в телевизионно изявление Парубий.

Според него тази мярка трябва "да гарантира сигурността и териториалната цялост на Украйна" след "нарушаването от страна на Русия на двустранните споразумения, главно относно Черноморския флот", допълва AFP.

Въоръжените сили на Украйна са приведени в пълна бойна готовност съгласно указа на изпълняващия длъжността президент председател на парламента Олександър Турчинов, заяви на брифинг във Върховната рада Парубий, цитиран от ИТАР-ТАСС.

С този указ е приведено в действие решение на Съвета за национална сигурност от 1 март за неотложни мерки за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страната.

В същото време руска военна колона е потеглила от базата на руския Черноморски флот в Севастопол към столицата на Крим Симферопол, съобщава агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Колоната включва 12 военни камиона с войници, един високопроходим автомобил "Тигър", съоръжен с картечница и две линейки.

Руски военни са иззели оръжията от украински център за военноморска подготовка близо до Севастопол и от радарна база край град Судак, предаде Ройтерс, позовавайки се на украинското министерство на отбраната. Те са призовавали украинските военнослужещи да минат на страната на "легитимните" власти в Крим, отбелязва руската агенция "Интерфакс".

„Украйна затваря въздушното си пространство за военни самолети“, заяви по-рано временният президент Александър Турчинов. По този начин очевидно Киев иска да попречи на руски военни самолети да прелетат над територията ѝ. 

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и френския му колега Лорен Фабиус са отменили предвид ескалацията на напрежението своето предвидено за понеделник посещение за Молдова и Грузия. Вместо това ще има извънредна среща на външните министри на страните-членки на ЕС със специалния пратеник на ЕС Катрин Аштън.

Междувременно украинският министър на вътрешните работи Павел Петренко обяви новото проруско ръководство на черноморския полуостров Крим за „нелегално“. В автономната Република Крим е имало „завземане за сградите със сила“. Решенията са били фалшифицирани, смята Петренко. Освен това и решението за регионален референдум било незаконно. Припомняме, че последното решение на Крим е за провеждане на национален референдум за бъдещия политически статут на полуострова на 30-и март.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 24 rate down comment 7
ПИЧ
преди 10 години
Според мен Украйна трябва да си седи в сферата на влияние на Русия, да си получава евтин газ и други ресурси, да си изнася метали и техните производни.Украйна не може да влиза в европейския съюз, народът и е беден, а ние добре знаем, че влизане в ЕС не те прави богат. Напротив ще им наложат куп изисквания, от които целия народ ще изквичи на умряло- като се почне от високия акциз на горивата та се стигне до щастливите кокошкиНародът на Украйна също е много беден, той няма какво да прави в ЕС, дори да го пуснат да пътува - не може да си плати билетите. Както е и в България.От ЕС ще се възползват отнистелно по-богати украинци и олигарсите, макар че не се знае дали олигарсите искат ЕС, защоти и така си печелят добре, а на техен терен са си господари и нямат конкуренция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 22 rate down comment 12
Stone_Kold
преди 10 години
Вся власть Совиетам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 18 rate down comment 6
SS-23
преди 10 години
Много е ... за 4-5 часа и са пред Коня ... няма кой и какво да ги спре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 33 rate down comment 4
rumen221
преди 10 години
Приятели,Не се лъжете, не спорете...- Крим е автономна република със собствен Парламент и Правителство..., а не окупирана от Украйна област...!!!- Кримските жители, АКО ИСКАТ ЩЕ СА В СЪСТАВА НА УКРАЙНА, АКО ИСКАТ В СЪСТАВА НА РУСИЯ..., макар че могат да поискат и да са в състава на България..., където са били по време на кубратовата Стара Велика България (заедно с Русия и Украйна)...!!!- Да правят референдуми и да се връщат в България... - Ще ги приемем... и хем ще влязат в Е.С., хем в НАТО...!!!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
В същото време руска военна колона е потеглила от базата на руския Черноморски флот в Севастопол към столицата на Крим Симферопол, съобщава агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Колоната включва 12 военни камиона с войници, един високопроходим автомобил "Тигър", съоръжен с картечница и две линейки.Излъгах-гледай какво пишело...за КАМАЗ-и:) ще ги газят сигурно....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
В тая статия нищо не се говори за техника, а ако се разходиш из другите сайтове пише за "автоматчици" и т.н.Освен това-ако е война, ми да направят барем една битка...или поне да стрелнат веднъж, за да ги приемем за агресори, а не за освободители
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
Въпреки че засега не се е стигнало до сражения, битката за независимостта на полуострова вече започна, предава Ройтерс.Битка?!?! 6000 военни не могат в България да влязат, камо ли в Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 4
Pyramid
преди 10 години
Дани, Украйна, ако желае енергийна и суровинна независимост, няма особено богат избор. Дори и за шистовия газ. Та, Янукович, поне за газа, е правил избор между зло и по-зло. Би ми било интересно ти, ама лично ти, ако би бил на негово място, как би постъпил. Упреквам го за друго: за това, че не се разграничи навреме от Русия и допусна /само не казвай, че е нямал информация!/ такъв огромен мащаб на намесата във вътрешните украински работи както от руска, така и от европейска страна.Тепърва ще му белеят косите за това, ако не и по-лошо но, има си "заслуги", да си носи кръста. мъка ми е за милионите граждани на Украйна, които бяха предадени от абсолътно всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 37 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 10 години
Американците и англичаните са единствените, на които Путин затвори почти всички възможности за бизнес в Русия и нямат какво да губят. Останалите в НАТО доста добре печелят от бизнес с Москва и едва ли ще са толкова ентусиазирани от перспективата да загубят в тази криза такъв партньор като Русия.Всъщност, в момента има много по-сериозен проблем в Европа и НАТО, но е зад фасадата и едва ли ще стигне до медиите. Изобщо не са толкова единни, колкото пред микрофоните членовете на ЕС и НАТО по въпроса до къде да подкрепят тези *** в Киев! Общественото мнение в Европа не е еднозначно, а някои правителства имат навика да се съобразяват с него! В нета има доста нередактирано видео от събитията в Киев и хората вече не ядат доматите с колците, както на някого се иска! Определено някои муцуни от актива на "революцията" не са по вкуса на някои среди..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 20
rumen221
преди 10 години
Съжалявам украинския народ. 1. Бандеровските ФАШИСТИ тренирани от ЦРУ в Полша и Литва реват и се оплакват Бият ни!2. Лидерът на Десния сектор Диитрий Ярош е поискал терористите от Ал,Кайда в Чечения на Доку Умаров да започнат атентати в Русия!! И какво изплува След Сирия ЦРУ и Ал,Кайда пак са в един отбор!!!3. Така става, когато оставяш няколко хиляди дрогирани *** да ти решават съдбата. Дано по-бързо САМИ натирят метежниците и самозваното им правителство, за да проведат избори за нормално управление..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още