fallback

Срив на Московската борса, централната банка повиши извънредно основната лихва

Борсовият измерител MICEX отстъпва с близо 8% в първата сесия за новия месец

09:30 | 03.03.14 г. 136

Рязко поевтиняване на акциите бележи първите минути на търговията на борсата в Москва в понеделник. Основният бенчмарк MICEX се смъква с близо 8 на сто на фона на политическите проблеми в Украйна от последните дни.

Борсовият измерител отстъпва с 7,80% до 1 331,97 пункта към 11:20 часа местно време. Понижението е стимулирано от силното поевтиняване на акциите на енергийния гигант Газпром, които отстъпват с над 10 на сто.

Същевременно Руската централна банка повиши неочаквано основния си лихвен процент по кредитирането с 1,5 процентни пункта до 7 на сто. Основната причина е рязката загуба на позиции на рублата, която удари многогодишни дъна спрямо щатския долар и еврото в последните дни на февруари.

Институцията не спомена конфликта в Украйна в декларацията си, но заяви, че решението да покачи лихвата е насоченo към предотвратяване на "рисковете за инфлацията и финансовата стабилност, свързани с наскоро увеличеното нивото на волатилност на финансовите пазари".

В събота президентът на страната Владимир Путин поиска и спечели одобрението на парламента да изпрати войски в украинския полуостров Крим. Председателят на местния национален съвет за сигурност Андрей Парубий пък съобщи, че е била издадена заповед на външно министерство да потърси помощ от Великобритания и САЩ за гарантиране на сигурността на страната.

От Министерството на вътрешните работи на Украйна обявиха новото проруско ръководство на полуострова за "нелегално". По подобен начин бе определно и решението за регионален референдум.

Припомняме, че последното решение на Крим е за провеждане на национален референдум за бъдещия политически статут на полуострова на 30 март.

Повече по темата вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:21 | 12.09.22 г.
fallback