fallback

Украйна приласкава олигарсите си

Между правителството в Киев и богаташите от Донецкия басейн бавно се очертава ново разбирателство

11:06 | 26.03.14 г. 18
Автор - снимка
Създател

Ако Русия е искала да присъедини към себе си след Крим и източната част на Украйна, то за това може би вече е твърде късно. Защото там след седмици на проруски протести бавно се прокрадва едно ново разбиране между ръководството в Киев и мощните олигарси в Донецк и въглищния му басейн. Ако тези различни актьори в бъдеще обединят усилията си, това ще усложни една евентуална масивна военна намеса на Русия. Експертите са единодушни – интервенция тук едва ли ще се счете за действия за защита на хора с руски произход и вероятно няма да бъде посрещната с въодушевление от голяма част от населението в източната част на Украйна, пише в свой анализ Ройтерс.

Наскоро украинският премиер Арсений Яценюк подготви почвата за разбирателство със супербогатите олигарси, които все още имат голямо влияние в страната. В реч, произнесена частично на руски, той обеща да даде власт на регионите, да разоръжи дясноекстремистките милиции и да защитава използването на руския език и индустрията в източната част на страната. За тази цел засега Яценюк ще се откаже от споразумението за свободна търговия със Запада, което би могло да навреди на боледуващата тежка промишленост в Източна Украйна. Също така засега той изключи и присъединяване към НАТО. Министър-председателят е част от Отечествената партия на Юлия Тимошенко, която е мразена от много хора на Изток.

Западни дипломати са принудили премиера да направи тези отстъпки, за да се предотврати разпадането на Украйна, пише агенцията. Те разглеждат първоначалното решение на новото правителство в Киев да направи украинския език единствения официален език като ненужна провокация. По време на посещението си в Киев в събота и германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер похвали изрично речта на Яценюк. След това германецът пътува до Донецк, за да спечели местните олигарси за реформаторския курс на новото правителство.

В кръговете на източноукраинското ръководство в Донецкия басейн сега се твърди, че има разбирателство "между елитите и регионалното правителство в Изтока и централната власт". Част от споразумението предвижда по-голяма децентрализация и конституционна поправка за засилване на легитимността на руския език. Твърди се, че това ще служи за единството на страната. Политическият експерт Владимир Кипен от Донецк казва, че Русия може въпреки това все още да нахлуе в източната част на Украйна, или, което се разглежда като по-вероятно - да инициира размирици там. Но проруските демонстранти не са успели да опазят завладените сгради на регионалното правителство за повече от няколко дни, а олигарсите също искат стабилност за бизнеса си. Затова заключението на Кипен е: „В Донбас (съкратено от Донецкия басейн - бел. ред.) Кримският модел се провали".

Това обаче далеч не означава, че хората на Изток са на страната на Киев. Недоволството срещу новото правителство е често срещано сред произхождащите от Русия граждани тук. Мнозина вярват на руските медии, които съобщават, че новото правителство е встъпило в длъжност благодарение на преврат. Дълбоко вкоренено в Донбас е също чувството, че 23 години след обявяването на независимостта хората тук са на губещата страна. Докато 20 процента от украинското промишлено производство идва от района на Донецк, тук живеят едва десет процента от 46-те милиона украинци. Въпреки това много хора тук живеят в бедност и се чувстват експлоатирани от богатия елит, който те считат за мафия. Въпреки това дълбоко недоволство обаче малцина тук желаят отцепване от Украйна и присъединяване към Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:45 | 13.09.22 г.
fallback