IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна приласкава олигарсите си

Между правителството в Киев и богаташите от Донецкия басейн бавно се очертава ново разбирателство

11:06 | 26.03.14 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ако Русия е искала да присъедини към себе си след Крим и източната част на Украйна, то за това може би вече е твърде късно. Защото там след седмици на проруски протести бавно се прокрадва едно ново разбиране между ръководството в Киев и мощните олигарси в Донецк и въглищния му басейн. Ако тези различни актьори в бъдеще обединят усилията си, това ще усложни една евентуална масивна военна намеса на Русия. Експертите са единодушни – интервенция тук едва ли ще се счете за действия за защита на хора с руски произход и вероятно няма да бъде посрещната с въодушевление от голяма част от населението в източната част на Украйна, пише в свой анализ Ройтерс.

Наскоро украинският премиер Арсений Яценюк подготви почвата за разбирателство със супербогатите олигарси, които все още имат голямо влияние в страната. В реч, произнесена частично на руски, той обеща да даде власт на регионите, да разоръжи дясноекстремистките милиции и да защитава използването на руския език и индустрията в източната част на страната. За тази цел засега Яценюк ще се откаже от споразумението за свободна търговия със Запада, което би могло да навреди на боледуващата тежка промишленост в Източна Украйна. Също така засега той изключи и присъединяване към НАТО. Министър-председателят е част от Отечествената партия на Юлия Тимошенко, която е мразена от много хора на Изток.

Западни дипломати са принудили премиера да направи тези отстъпки, за да се предотврати разпадането на Украйна, пише агенцията. Те разглеждат първоначалното решение на новото правителство в Киев да направи украинския език единствения официален език като ненужна провокация. По време на посещението си в Киев в събота и германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер похвали изрично речта на Яценюк. След това германецът пътува до Донецк, за да спечели местните олигарси за реформаторския курс на новото правителство.

В кръговете на източноукраинското ръководство в Донецкия басейн сега се твърди, че има разбирателство "между елитите и регионалното правителство в Изтока и централната власт". Част от споразумението предвижда по-голяма децентрализация и конституционна поправка за засилване на легитимността на руския език. Твърди се, че това ще служи за единството на страната. Политическият експерт Владимир Кипен от Донецк казва, че Русия може въпреки това все още да нахлуе в източната част на Украйна, или, което се разглежда като по-вероятно - да инициира размирици там. Но проруските демонстранти не са успели да опазят завладените сгради на регионалното правителство за повече от няколко дни, а олигарсите също искат стабилност за бизнеса си. Затова заключението на Кипен е: „В Донбас (съкратено от Донецкия басейн - бел. ред.) Кримският модел се провали".

Това обаче далеч не означава, че хората на Изток са на страната на Киев. Недоволството срещу новото правителство е често срещано сред произхождащите от Русия граждани тук. Мнозина вярват на руските медии, които съобщават, че новото правителство е встъпило в длъжност благодарение на преврат. Дълбоко вкоренено в Донбас е също чувството, че 23 години след обявяването на независимостта хората тук са на губещата страна. Докато 20 процента от украинското промишлено производство идва от района на Донецк, тук живеят едва десет процента от 46-те милиона украинци. Въпреки това много хора тук живеят в бедност и се чувстват експлоатирани от богатия елит, който те считат за мафия. Въпреки това дълбоко недоволство обаче малцина тук желаят отцепване от Украйна и присъединяване към Русия.

Последна актуализация: 14:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 34 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
е? Това, което в момента си написал подкрепя на Мави думите. Все едно да кажеш, че Обама е подтиснал медиите(което май важеше за Буш), защото е втори мандат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 31 rate down comment 3
mathematician
преди 10 години
http://bg.wikipedia.org/wiki/Виктор_ЯнуковичВиктор Фьодорович Янукович (на украински: Вктор Федорович Янукович) е украински политик и президент на Украйна от 25 февруари 2010 година до 22 февруари 2014 година, бивш лидер на украинската Партия на регионите (2003-2010), 2 пъти министър-председател на страната.На президентските избори през януари 2010 г. Янукович стига до втори тур, като се изправя срещу Юлия Тимошенко. Със своите 48,95% от гласовете той става първият пряко избран президент в историята на Украйна, спечелил изборите с по-малко от 50% от гласовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 34 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
тия се опитват да върнат положението от преди майдана...сега сигурно им се ще да се ощипят, за да видят, че е лош сън. Боже, пак избрахме грешната страна в уравнението...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 40 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
Маймунския ти блясък е неотразим !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 35 rate down comment 6
SS-23
преди 10 години
основен маймунски девиз /взет като аргумент от форума/ - Аз искам!===================================================Знам, че го искаш ....но двайсетачката не е за теб.... ха ха ха ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 47 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 10 години
Хаха... шоуто тепърва започва там - идат избори! Нали не мислиш, че радикалчетата, дето направиха "революцията", ще се кротнат така лесно, особено, ако техните вождове не само, че не се допускат до влстта, но и ги отстрелват един по един! Само разни дикхедс могат да вярват, че народът на Украйна е изгонил Янукович!В същото време нито янките, нито лигавите меки китки от ЕС могат да допуснат тези, които пребиха Беркут на Мейдана и препарираха с "шок и ужас" депутатите в Радата, като с това направиха възможно новото правителство, да получат реална власт, защото те са неуправляеми - нали затова са радикали! И тук започва голямата каша, в която отново ще стане ясно, че най-голямата и сплотена маса гласоподаватели са руснаците в Украйна и ако не ги тероризират, те ще изберат новият проруски президент на Украйна. Ако ги тероризират, ще повикат Путин да си го сложи сам... хехе! Той затова и не бърза да влиза, но е готов, а ла^йнометите от Рийтерс ги знаеме как четат евангелието... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 38 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
нямам време да чета цялата статия(довечера ще я прегледам), ама ако това дето си цитирал е вярно, прави сметка, че тия 100 човека си заминаха за нищо. И сега СЪВСЕМ не виждам вярна стъпка от страна на ЕС и САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 41 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
Я като си си сложил този респектиращ ник, да ни обясниш на нас, простите читатели, кой се явява така нареченият от теб"...несменяем лидер, задържащ се на власт чрез фалшификация на избори, заглушаване на независимите медии и прокарване само на гледната точна на "несменяемия" лидер..."1. Леонид Кравчук (1991-1994)2. Леонид Кучма (1994-2005)3. Виктор Юшченко (2005-2010)4. Виктор Янукович (2010-2014)Щото аз не съм чул за дял в математиката "свободно съчинение"... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 45 rate down comment 6
iivanoff
преди 10 години
новата форма /на план "Маршал"/ тече с пълна сила от 3г!но функцията е не глобализиране на света /общо/ чрез създаване на зони, а окрупняване на зоните /конкретно/! ... чрез правилата за "спасяване" от наложеното -> ВАЛИДНИ САМО В ЗОНИТЕ! ... скоро с облекчение ще почуствате "правилния" си избор (*?*) да сте в ЗОНА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 44 rate down comment 2
Pyramid
преди 10 години
Май Кошмарът за Украйна сега само започва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още