IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна приласкава олигарсите си

Между правителството в Киев и богаташите от Донецкия басейн бавно се очертава ново разбирателство

11:06 | 26.03.14 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Обещанието за децентрализация се приема в тази ситуация особено добре от хората. Регионите да имат повече власт над бюджета, настоява кметът на Донецк Александър Лукияченко в интервю за Ройтерс. Дори и институции като полицията, съдилищата и прокуратурата трябва да бъдат подчинени на регионите, смята той. Преговорите за нова конституция вероятно ще се проведат след президентските избори на 25-и май. 

Въпросът кой ще получи контрол над съдебната система, би могъл да играе ключова роля, защото след разпадането на стария ред олигарсите в източната част на страната вероятно ще се сблъскат заради своите бизнес практики с наказателно преследване и се опасяват за своето богатство и свобода. Ако успеят да запазят, от друга страна, въздействието си върху полицията и съдилищата, в което ги обвиняват и днес правозащитни организации, те биха могли вероятно по-лесно да се споразумеят за пътя на реформи с новото ръководство в Киев. Особено след като много от тях вече са скептично настроени за сливане с Русия. Макар че техният бизнес с големия съсед на изток процъфтява, мнозина от тях се притесняват от оковите, които руският президент Владимир Путин слага на руските олигарси. 

Отвъд тези стратегически съображения на магнатите, сред населението мненията се различават. Мнозина са привлечени от много по-доброто икономическо положение на Русия. „Искаме референдум за присъединяването на страната към Русия", казва 27-годишният Антон Седих, един от около 3000 проруски демонстранти на площад „Ленин“ в Донецк. Той завижда на руснаците за техните по-високи заплати. Компанията за прозорци, за която той работи, не му е плащала заплата от два месеца. Децентрализацията според него също не е решение. „Това е просто една игра за печелене на време, олигарсите се грижат само за собственото си благополучие", оплаква се Седих.

Други протестиращи се възхищават на политиката на Путин на твърдата ръка или разчитат на културни или семейни корени в Русия. Също така роля играе и една носталгия за парадигмите на съветската епоха и уважението към украинците на Запада, както и страхът от свободната пазарна икономика и трудните мерки за икономии на Европейския съюз. „Може би е по-добре да принадлежим към Русия", казва 36-годишният работник в стоманодобивна компания Иван. „Ние вече няма да бъдем конкурентоспособни, ако се отвори търговията с Европа".

35-годишният Денис обаче наблюдава протестите от другата страна на площада и не приема доводите на протестиращите. „Не става въпрос за икономиката", обяснява той. „Става въпрос за свободата: Русия е много авторитарна държава". Съпругата му Светлана подчертава, че критиката ѝ срещу Русия няма нищо общо с етническата принадлежност. „Аз имам руско име, говоря руски и украински", казва 29-годишната жена. „Но аз съм украински гражданин“.

Проруските протести в граничните райони утихнаха през последните дни, след като преди това при размирици се стигна до три жертви. Повечето експерти смятат, че намесата на Русия в източната част на Украйна сега е малко вероятна. „Най-лошото е зад гърба ни", казва активистът за правата на човека Александър Булаков на организацията „Мемориал“ в Москва. „Русия пропусна подходящия момент. Те трябваше да са по-бързи. Но загубиха време, а хората спечелиха време, за да мислят".

Политологът Алекси Гаран от Киев предполага обаче, че Путин може да спечели от размириците в източната част на Украйна. Една успешна революция в собствения заден двор не може да не се хареса на руснаците, смята той. „Ако планът за разделение на Украйна не се получи, както изглежда сега, след това те ще се опитат да направят живота на централното правителство по-труден и да настояват за федерализация на държавата", предупреждава Гаран. Такава федерализация обаче не се харесва на много украинци, защото според тях отделните малки федерални провинции биха могли лесно да станат плячка на Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 34 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
е? Това, което в момента си написал подкрепя на Мави думите. Все едно да кажеш, че Обама е подтиснал медиите(което май важеше за Буш), защото е втори мандат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 31 rate down comment 3
mathematician
преди 10 години
http://bg.wikipedia.org/wiki/Виктор_ЯнуковичВиктор Фьодорович Янукович (на украински: Вктор Федорович Янукович) е украински политик и президент на Украйна от 25 февруари 2010 година до 22 февруари 2014 година, бивш лидер на украинската Партия на регионите (2003-2010), 2 пъти министър-председател на страната.На президентските избори през януари 2010 г. Янукович стига до втори тур, като се изправя срещу Юлия Тимошенко. Със своите 48,95% от гласовете той става първият пряко избран президент в историята на Украйна, спечелил изборите с по-малко от 50% от гласовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 34 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
тия се опитват да върнат положението от преди майдана...сега сигурно им се ще да се ощипят, за да видят, че е лош сън. Боже, пак избрахме грешната страна в уравнението...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 40 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
Маймунския ти блясък е неотразим !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 35 rate down comment 6
SS-23
преди 10 години
основен маймунски девиз /взет като аргумент от форума/ - Аз искам!===================================================Знам, че го искаш ....но двайсетачката не е за теб.... ха ха ха ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 47 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 10 години
Хаха... шоуто тепърва започва там - идат избори! Нали не мислиш, че радикалчетата, дето направиха "революцията", ще се кротнат така лесно, особено, ако техните вождове не само, че не се допускат до влстта, но и ги отстрелват един по един! Само разни дикхедс могат да вярват, че народът на Украйна е изгонил Янукович!В същото време нито янките, нито лигавите меки китки от ЕС могат да допуснат тези, които пребиха Беркут на Мейдана и препарираха с "шок и ужас" депутатите в Радата, като с това направиха възможно новото правителство, да получат реална власт, защото те са неуправляеми - нали затова са радикали! И тук започва голямата каша, в която отново ще стане ясно, че най-голямата и сплотена маса гласоподаватели са руснаците в Украйна и ако не ги тероризират, те ще изберат новият проруски президент на Украйна. Ако ги тероризират, ще повикат Путин да си го сложи сам... хехе! Той затова и не бърза да влиза, но е готов, а ла^йнометите от Рийтерс ги знаеме как четат евангелието... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 38 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
нямам време да чета цялата статия(довечера ще я прегледам), ама ако това дето си цитирал е вярно, прави сметка, че тия 100 човека си заминаха за нищо. И сега СЪВСЕМ не виждам вярна стъпка от страна на ЕС и САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 41 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
Я като си си сложил този респектиращ ник, да ни обясниш на нас, простите читатели, кой се явява така нареченият от теб"...несменяем лидер, задържащ се на власт чрез фалшификация на избори, заглушаване на независимите медии и прокарване само на гледната точна на "несменяемия" лидер..."1. Леонид Кравчук (1991-1994)2. Леонид Кучма (1994-2005)3. Виктор Юшченко (2005-2010)4. Виктор Янукович (2010-2014)Щото аз не съм чул за дял в математиката "свободно съчинение"... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 45 rate down comment 6
iivanoff
преди 10 години
новата форма /на план "Маршал"/ тече с пълна сила от 3г!но функцията е не глобализиране на света /общо/ чрез създаване на зони, а окрупняване на зоните /конкретно/! ... чрез правилата за "спасяване" от наложеното -> ВАЛИДНИ САМО В ЗОНИТЕ! ... скоро с облекчение ще почуствате "правилния" си избор (*?*) да сте в ЗОНА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 44 rate down comment 2
Pyramid
преди 10 години
Май Кошмарът за Украйна сега само започва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още