fallback

Украйна се споразумя с МВФ за спасителен заем от 14-18 млрд. долара

Германският финансов министър Волфганг Шойбле предложи в сряда моделът на спасяване на Гърция да бъде приложен и в Украйна

10:55 | 27.03.14 г. 8

Украйна сключи стендбай споразумение с Международния валутен фонд (МВФ) за спасителен заем на стойност между 14 и 18 млрд. щатски долара, съобщава CNBC. Сумата може да нарасне до 27 млрд. долара в рамките на следващите две години.

В сряда вечерта германският финансов министър Волфганг Шойбле предложи моделът на спасяване на Гърция да бъде приложен и в Украйна. Това би означавало, че кредиторите ще бъдат принудени да отпишат част от отпуснатите от тях заеми.

Преговорите за отпускането на спасителния финансов пакет протекоха в условията на несигурната политическа обстановка в Източна Европа. Очаква се сделката да помогне на проевропейски ориентираните украински политически формации, които ще се борят на предстоящите президентски избори през май.

Въпреки отпускането на заема от МВФ предупредиха, че ще наблюдават изкъсо всякакви твърдения за корупция сред най-висшестоящите украински политици.

Последните проблеми за Украйна дойдоха след подписването на споразумение с Русия за отпускането на заем на стойност 15 млрд. долара. Договорката бе постигната в края на миналата година между руския президент Владимир Путин и бившия украински президент Виктор Янукович.

Масовите протести и засилването на политическото напрежение по оста Москва-Киев обаче доведоха до блокиране на споразумението. Решението провокира силно сътресение на украинската икономика, която бе засегната и от рязкото поевтиняване на гривната.

Бъдещето на украинската икономика до голяма степен зависи и от потенциалните санкции, които западните сили планират да наложат на Русия. Част от европейските лидери вече намекнаха за засилване на международната изолация на Кремъл. По този повод президентът на САЩ Барак Обама в момента се намира в Брюксел, където обсъжда с политическите си партньори бъдещето на конфликта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:32 | 13.09.22 г.
fallback