IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна се споразумя с МВФ за спасителен заем от 14-18 млрд. долара

Германският финансов министър Волфганг Шойбле предложи в сряда моделът на спасяване на Гърция да бъде приложен и в Украйна

10:55 | 27.03.14 г. 8
Украйна се споразумя с МВФ за спасителен заем от 14-18 млрд. долара

Украйна сключи стендбай споразумение с Международния валутен фонд (МВФ) за спасителен заем на стойност между 14 и 18 млрд. щатски долара, съобщава CNBC. Сумата може да нарасне до 27 млрд. долара в рамките на следващите две години.

В сряда вечерта германският финансов министър Волфганг Шойбле предложи моделът на спасяване на Гърция да бъде приложен и в Украйна. Това би означавало, че кредиторите ще бъдат принудени да отпишат част от отпуснатите от тях заеми.

Преговорите за отпускането на спасителния финансов пакет протекоха в условията на несигурната политическа обстановка в Източна Европа. Очаква се сделката да помогне на проевропейски ориентираните украински политически формации, които ще се борят на предстоящите президентски избори през май.

Въпреки отпускането на заема от МВФ предупредиха, че ще наблюдават изкъсо всякакви твърдения за корупция сред най-висшестоящите украински политици.

Последните проблеми за Украйна дойдоха след подписването на споразумение с Русия за отпускането на заем на стойност 15 млрд. долара. Договорката бе постигната в края на миналата година между руския президент Владимир Путин и бившия украински президент Виктор Янукович.

Масовите протести и засилването на политическото напрежение по оста Москва-Киев обаче доведоха до блокиране на споразумението. Решението провокира силно сътресение на украинската икономика, която бе засегната и от рязкото поевтиняване на гривната.

Бъдещето на украинската икономика до голяма степен зависи и от потенциалните санкции, които западните сили планират да наложат на Русия. Част от европейските лидери вече намекнаха за засилване на международната изолация на Кремъл. По този повод президентът на САЩ Барак Обама в момента се намира в Брюксел, където обсъжда с политическите си партньори бъдещето на конфликта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
абе не е блестяща... ама явно е достатъчно добра щом работи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Блестящо измислена система.Всичко е нейно и нищо не се губи, само го дават за малко време на когото си поискат и после си го вземат обратно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
ДА, и после след извършване на съдействащата "работа" на прибиращите проводници /новоизградената местна под-система/, им се прибира обратно всичко, позволено им в името на "работата", ... да откраднат! => накрая остава само свършената "работа" /ипотекиране на маймуните/ => и съдействието на печатарите именно към този процесс, издава ПЛАНА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 10 години
щом и Кли4ко действащия боксьор го видях на площада в безредиците да се мотка зна4и лапаницата за някой ще е много голяма......управниците ще вземат милиардите а народа ще робува те тва ще стане и е нормално шайката там която има вероятност да се намърда във властта да прави какво ли не само и само да се докопа до парите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Спасителен и стабилно закотвящ към дъното заем.Трябва да има друг термин за подобен заем от МВФ.Например FNTC заем (First Nail in The Coffin)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Lucifer
преди 10 години
най-интересното ще е през следващата зима, тогава май всички майданци ще си искат обратно янукович
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 10 години
Не ме напуска чувството, че съвсем скоро Яценюк и цялата мейданска пасмина ще се спасява като Янукович, ама в обратната посока!Интересни избори се задавата...хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 10 години
И сега е моментът някои региони да кажат: който ги взима, да си ги връща - ние "пу не играем!"Не е трудно за простия човек да види разликата: единият дава 15 млрд. и сваля цената на газа, а другият дава пак толкова, но само за начало го вдига с 50%, Това само на пръв поглед. Следва обезценяване на местната валута незнайно колко, но вероятно много с всички последствия, вдигане на данъци, акцизи, продажби на предприятия, което знаем какво значи...Колко кухи кратуни се занимават с управлението на ЕС е видно и от изцепките на Фюле - гръцки сценарий! Малката разлика с Гърция е, че гърците са 11 млн. човека и имаха под дюшеците 300-400 млрд. евра, а украинците са 45 млн. и имат ... да не използвам неприлични думи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още