IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словакия гласува на втори тур за президент

За поста се борят премиерът Роберт Фицо и бизнесменът Андрей Киска

13:04 | 29.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Словакия гласува на втори тур за президент

Започна гласуването на втория тур на президентските избори в Словакия. Гласоподавателите ще избират между двама кандидати. Първият е настоящият премиер Роберт Фицо, а вторият - един от най-богатите хора в страната, бизнесменът Андрей Киска.

На първия тур, който се проведе на 15-и март, не беше излъчен победител, тъй като двамата събраха съответно 28% и 24% от гласовете. Според анализаторите двамата кандидати имат равни шансове за успех.

Роберт Фицо досега се очертаваше като фаворит в надпреварата, тъй като успя да събере най-голяма подкрепа в сравнение с конкурентите си. Той беше премиер на Словакия между 2006 и 2010 г., а сега ще трябва да се пребори с безпартийния 51-годишен милионер Киска, който няма предишен опит в политиката. 

Избирателните секции ще бъдат отворени до 22 ч. днес, а 4,3 млн. граждани на страната имат право на глас. Гражданите на Словакия избират с пряко всеобщо гласуване своя четвърти държавен глава откакто страната стана самостоятелна през 1993 г.

Новият президент ще положи клетвата си на 15-и юни, след като изтече вторият мандат на сегашния държавен глава Иван Гаспарович.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още