fallback

Газпром: Спираме доставките на газ за Украйна при липса на предплащане

Очаква се газовият гигант да представи предварителната сметка за юни в съответствие с подписания с Киев договор

19:34 | 12.05.14 г. 9

Украйна трябва да плати до 2 юни за юнските доставки на руски газ, заяви президентът на Газпром Алексей Милер на среща при премиера Дмитрий Медведев. Във вторник газовият гигант ще представи предварителната сметка за газа за юни в съответствие с подписания с Киев договор, предава ИТАР-ТАСС.

"Ако Украйна не плати за юнските доставки, то Газпром до 10 часа сутринта на 3 юни ще уведоми украинската страна какъв обем газ ще бъде доставен за страната в съответствие с предплатата", посочва Милер. По думите му, ако няма предплата, то в такъв случай на Украйна през юни ще ѝ бъдат доставени нула кубични метра газ.

"Трябва да се обърне внимание, че това не е прекъсване на доставките на газ, а доставки на газ в страната при строго съответствие с предплатата от гледна точка на това колко газ Украйна е купила", подчерта Милер.

Газпром припомни, че към момента задълженията на Украйна за доставен вече газ превишават 3,5 млрд. долара.

"Руското правителство има информация, че украинските партньори разполагат с пари за изплащането на суровината", посочи от своя страна премиерът Медведев след работната среща с Милер и с министъра на енергетиката Александър Новак.

"Киев вече получи парите от първия транш от кредитната линия на Международния валутен фонд", уточни руският министър-председател.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:55 | 12.09.22 г.
fallback