IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калас: ЕС не обмисля санкции за газовия сектор на Русия

Еврокомисията е разработила три сценария как ще се отразят санкции срещу Москва, обясни комисарят по въпросите на икономическата и монетарната политика

18:51 | 05.05.14 г. 8
Калас: ЕС не обмисля санкции за газовия сектор на Русия

ЕС не обмисля санкции за газовия сектор на Русия, дори напротив – опасенията са, че Москва може да прибегне до ограничаване на доставките. Това обясни по време на пресконференция в Брюксел комисарят по въпросите на икономическата и монетарната политика Сийм Калас.

Той обаче допълни, че не вярва някой в Русия да пристъпи към ограничения на доставките. „Приходите за руския бюджет до голяма степен идват от търговията с природен газ”, коментира той, цитиран от англоезичното издание на руското радио „Голос России”.

Калас представи пролетните прогнози на Европейската комисия за развитието на икономиката на ЕС. От неговите думи става ясно, че са били изготвени три сценария как налаганите срещу Русия санкции ще се отразят на развитието на общността.

Най-лошият от тях е показал, че ще има сериозни последици и за европейската икономика. Калас посочи още, че ефектът няма да бъде един и същ за различните държави. „Страни като Финландия и Кипър могат да бъдат изложени на негативни ефекти в по-голяма степен от други”, допълни още той.

Калас коментира още, че във връзка с наложените ограничения в ЕС се водят сериозни дебати и относно енергийната зависимост на общността от Русия. Комисарят обаче обърна внимание, че началото на тези разговори беше поставено още през 2006 година, когато за първи път бяха спрени доставките на руски природен газ през територията на Украйна.

В момента Брюксел готви трети пакет от санкции срещу Русия, съобщава от своя страна ИТАР ТАСС. Целта е налагане на търговски ограничения, които да са приемливи за европейската икономика.

На 28 април Брюксел съобщи за нови санкции срещу Русия и така на 48 души е забранен достъпът до територията на ЕС. Сред тях е и вицепремиерът на Русия Дмитрий Козак. Активите на тези лица в европейските банки са замразени.

Основание за засилените санкции срещу Москва е липсата на практически дейности за изпълнение на задълженията по подписаното в Женева споразумение за спиране на военните действия в Украйна.

За готвени нови санкции подсказа и канцлерът на Германия Ангела Меркел в началото на май. Те „не са самоцелни, съчетани са с дипломатически решения и са важни, защото показват сериозните ни намерения”. Меркел допълни още, че третият пакет от санкции ще бъде приложен при продължаваща дестабилизация в Украйна и „те не се явяват задължително това, което иска ЕС”.

Санкции срещу Русия заради кризата в Украйна въведоха още САЩ и Канада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 10 години
"Еврокомисията е разработила три сценария как ще се отразят санкции срещу Москва, обясни комисарят по въпросите на икономическата и монетарната политика"ОК, ОК. А... А България къде е в този сценарий? А какво става с НАШАТА конкурентоспособност?А кой ще плаща НАШИТЕ загуби от ТЯХНОТО заиграване?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 2
dakl
преди 10 години
Почти както в доброто старо време при другаря Тодор Живков : всички ще сме равни , но едни ще са по! Германия ще получава газ по 350 доларазахилядакуб метра по Северен поток , а ние ще си купуваме втечнен от Катар по750 и отделно ще си плащаме за съоръженията за да сме още победни и за да могат нашите" управници" да бъдат още по манипулирани отБрюксел и Вашингтон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 5
Lucifer
преди 10 години
....ммммма кой беше тоя Костов бе???....ааааа...да, да .май имало едно време от края на миналия век един безвъзвратно провалил се "син патриот" с червен билет....дано бог му прости, щото хората, които поизлъга не можаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 8
deant
преди 10 години
На костов думата му тежи повече от на Дедо Боже! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 2
deant
преди 10 години
ОК! Навит съм. Само кажи откъде другаде и почваме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 1
Lucifer
преди 10 години
Искал е да каже, че ЕС не смее по-вече да се самонаказва, просто ЕС не е в позиция да санкционира. Но иначе от солидарност ще продължи с анти руската риторика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 11
Tony
преди 10 години
"ЕС не обмисля санкции за газовия сектор на Русия" - това е много лошо!Трябва да спрем да внасяме газ от русия!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още