fallback

Милер: Южен поток ще достигне до България през декември 2015 г.

Европа няма алтернатива за руския природен газ, коментира председателят на управителния съвет на "Газпром"

15:46 | 17.05.14 г. 10

Първата тръба на "Южен поток", която ще мине по черноморското дъно, ще достигне България до декември 2015 г., когато ще започнат и първите доставки. Това коментира председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер в интервю за телевизионния канал "Росия-1", цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Няма никакви съмнения, че Южен поток е получил навсякъде статут на приоритетен национален проект", допълва Милер.

Той потвърди руската позиция, че тръбопроводите Северен поток и Южен поток са необходими за стабилното подаване на руски газ за европейските потребители и изрази увереността си, че Южен поток "напълно ще премахне всички транзитни рискове в Украйна".

Милер подчерта, че тръбопроводът по дъното на Черно море вече се строи, а ако се съди по вчерашните преговори с унгарския премиер Виктор Орбан, изграждането на участъка в Унгария също ще бъде осъществено в определените срокове.

"Най-важното е, че тръбопроводът се строи. И ние нямаме никакви проблеми със строителството на газопровода", констатира той. "Що се отнася до морската част по дъното на Черно море, що се отнася до България, ние вече строим в България, това важи и за Сърбия", каза Милер.

Той допълни, че през юни Украйна ще получи толкова газ, за колкото е предплатила, а през руско-украинската граница ще бъдат подадени такива количества газ, каквито Украйна ще трябва да транзитира до Европа.

Милер отхвърли твърденията на украински представители, че промените в цените на руския газ се дължат на смяната на властта в Киев. Шефът на "Газпром" декларира, че руската страна работи с украинските си партньори вече пет години по газов договор, в който не са внасяни никакви промени.

Той припомни, че Украйна все още дължи 3,5 милиарда долара за доставен руски газ.

Милер отбеляза, че доставките на руски природен газ за европейския пазар надвишават 30 на сто от потреблението в Европа, както и че износът на суровината продължава да се увеличава и че Европа няма алтернатива за руския природен газ.

Милер заяви също, че не се опасява от евентуално налагане на западни санкции срещу него и оглавяваната от него компания и че проектът за договор с Китай за газови доставки е почти готов и клаузите в него са приемливи за Русия.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:44 | 12.09.22 г.
fallback