fallback

Евразийският икономически съюз влиза в сила от началото на 2015 г.

Русия, Беларус и Казахстан планират съгласувана политика в редица от ключовите сектори – енергетика, промишленост, селско стопанство и транспорт

20:42 | 26.05.14 г. 22

Политическите лидери на Русия, Беларус и Казахстан планират да подпишат през тази седмица Договора за Евразийския икономически съюз, който ще влезе в сила от 1 януари 2015 г. Това се посочва в официално прессъобщение на властите в Москва, цитирано от руският информационен портал "Вести".

От Кремъл посочиха, че "създаването на съюза ще донесе по-висока степен интеграция на страните-членки". Споразумението се основава на ангажимента на трите страни, които ще гарантират свободното движение на стоки, услуги, капитали и работна ръка в рамките на Съюза.

Освен това Русия, Беларус и Казахстан възнамеряват да провеждат съгласувана политика в някои от ключовите сектори – енергетика, промишленост, селско стопанство и транспорт.

"По този начин ще се образува най-големият общ пазар в страните от Общността на независимите държави (ОНД), който ще бъде нов мощен център за икономическо развитие", подчерта руската правителствена пресслужба. В рамките на този пазар живеят около 170 млн. души.

По време на предстоящите в казахстанската столица Астана преговори страните ще обсъдят дейността на митническия съюз, както и въпроса за допълнително разширяване на съюза, включително и ситуацията с Армения. Очаква се да бъде изготвена и "пътна карта", която ще има за цел да приведе законодателството в отделните страни в съответствие с единна правна рамка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:38 | 09.09.22 г.
fallback