IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евразийският икономически съюз влиза в сила от началото на 2015 г.

Русия, Беларус и Казахстан планират съгласувана политика в редица от ключовите сектори – енергетика, промишленост, селско стопанство и транспорт

20:42 | 26.05.14 г. 22
Евразийският икономически съюз влиза в сила от началото на 2015 г.

Политическите лидери на Русия, Беларус и Казахстан планират да подпишат през тази седмица Договора за Евразийския икономически съюз, който ще влезе в сила от 1 януари 2015 г. Това се посочва в официално прессъобщение на властите в Москва, цитирано от руският информационен портал "Вести".

От Кремъл посочиха, че "създаването на съюза ще донесе по-висока степен интеграция на страните-членки". Споразумението се основава на ангажимента на трите страни, които ще гарантират свободното движение на стоки, услуги, капитали и работна ръка в рамките на Съюза.

Освен това Русия, Беларус и Казахстан възнамеряват да провеждат съгласувана политика в някои от ключовите сектори – енергетика, промишленост, селско стопанство и транспорт.

"По този начин ще се образува най-големият общ пазар в страните от Общността на независимите държави (ОНД), който ще бъде нов мощен център за икономическо развитие", подчерта руската правителствена пресслужба. В рамките на този пазар живеят около 170 млн. души.

По време на предстоящите в казахстанската столица Астана преговори страните ще обсъдят дейността на митническия съюз, както и въпроса за допълнително разширяване на съюза, включително и ситуацията с Армения. Очаква се да бъде изготвена и "пътна карта", която ще има за цел да приведе законодателството в отделните страни в съответствие с единна правна рамка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Другото нещо, което казвам по-долу (може и да ти е направило впечатление), е че тази система, която наблюдаваме в развитите страни (аз отказвам да я наричам капитализъм или свободен пазар) , се държи в устойчиво състояние ИМЕННО с държавна намеса (развил съм по-подробно тезата си в предните постове) и ... мноооооооооооого кредит ;)) На теб , ако подобна конструкция ти изглежда солидна и не заслужаваща внимание и критичен анализ ... отделен въпрос. Заключението ми е, че икономическия модел е пред трансформация и това, което ще се установи (дали чрез импулс/сътресение или малко или повече плавно) или ще има характер на планова икономика или на робовладелска от където и тръгна разговора ;)) Така, че живей си живота и не се поддавай на психическо въздействие от каквито и да било коментари, било то на кадърници, било на некадърници ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Второ, не се сещам някъде да съм отричал, че това което имаме, като система на организация на икономиката, дава възможност на отделно взет индивид/субект да извлече значително по-голяма материална/финансова изгода,от колкото в онази, другата система , защото там възнагражденията бяха нормирани и частната стопанска инициатива беше в незначителни мащаби. Това, което твърдя по-долу е, че средното ниво на качество на живот, което даваше системата при соца е на едно сносно (а по не малко показатели и добро) ниво и не изключваше практически никой, което е предпоставка за устойчивост . По най-елементарен начин (но достатъчно надежден) , качеството на живот може да бъде оценено по демографските и здравни тенденции (вкл. продължителност на живот), струва ми се сравнението на реалностите тогава и сега е излишно да ги коментираме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Виж сега ... няма как да съм запознат с индивидуалния казус на всеки и изразявам съчувствието си за това, как се е стекла съдбата на ***, но ... малко ще е трудно да ме убедиш, че видиш ли, е царял произвол и безхаберие в кадрово-професионалната подготовка и политика ;)) Просто съм бил съзнателен по това време и нямам основание да се съмнявам в обективността на възприятията си. Имаше една камара средно-специални училища и висши институти, към които хората се насочваха според собствената си преценка, като за една част от тях се полагаше ИЗПИТ (предварителна оценка на заложбите на кандидата). Процента на реализация, на завършили обучение, в сферата съответстваща на полученото образование, тогава и сега, да ги сравняваме ли? Така, че ще прощаваш , но обобщенията, които се опитваш да ни предложиш ... ще се наложи да им търсиш друг адресат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 4
aazim
преди 9 години
Ще ти дам *** пример за робството белким го разбереш. Майка ми беше определена от комунизма за стругар - работеше на фреза, а е 1.50м/45кг - като малък ми беше много забавно да я гледам как се катереше по машината за да смени детайл, просто защото не и стигаше физическата сила... С тази гарантирана работа 12 години живях при баба ми и дядо ми защото не и стигаха парите да изплаща прекрасни панелен апартамент... вярно работеше 8 часа пет дена с гарантиран отпуск. После дойде гадния капитализъм и се оказа, че на майка ми рекламната дейност и се отдава повече от стругарството. Вкара се в капиталистическото робство и започна да бачка по 20 часа на ден, 7 дни работна седмица, без платен годишен отпуск, за някви 20-30 бона на месец сегашни пари. Писнало ми е от коментарите на некадърници, които чакат някой да им сервира образование, работа, апартаменти. И сега бачкам по 15-18 часа за себе си и ако дойде да ми гарантира някой 8 часов работен ден се изнасям от тази държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 7
SSIW
преди 9 години
Друго нещо за свободния пазар и рая на благоденствието, който води със себе си: колкото и да ни е неудобно, тр. да признаем, че ПОТРЕБЛЕНИЕТО крепи системата! Самото потребление в така наречените free-market икономики, се подпира от ПЛАНИНИ от държавни и частни дългове, баснословни бюджетни харчове за раздута администрация и субсидирани индустрии (може да погледнеш в линк-а, кои са държавите с най-високи бюджетни разходи, както като абсолютна цифра, така и като % от БВП : http://en.wikipedia.org/wiki/Government_spending#As_a_percentage_of_GDP ).Какъв свободен пазар, какви пет лева? На държавната планьорка са си закачени пичовете, които по инерция, хората наричат капиталисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 9
SSIW
преди 9 години
Ами изглежда имаме някакви разминавания в понятийната база , ако наричаш робство това, че имаше нормален 8 часов работен ден, пет дневна работна седмица, платен годишен отпуск, немислимо висок процент на собствени жилища, образование и медицинска грижа, които са просто несравними, с нивото им в момента, числеността на населението беше подгонила 10 милиона ... В същото време съществува изобилие от примери, за държави и географски дестинации, при които, икономическите и обществени отношения са организирани около принципите на т.нар. свободен пазар и хората имат възможност с пълни шепи да гребат от радостите и благата, които им предоставя системата: изтощителен, нездравословен труд за жълти стотинки, отсъствие на елементарно здравеопазване и образование, стотици милиони хора могат да се наслаждават на романтиката, на това нощите ти да минават под звездното небе ... А описанието на търговските връзки м/у двата лагера, което даваш, не мога да се ориентирам какво аргументира: това, че е имало технологично-развита част от капиталистическата система, която е имала нужда да купува определени суровини от соц. лагера?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Много ги разбираш мотокарите! Кога за последно си виждал този оловен блок за тежест, или си чел материали от авторитетната агенция ЕЖК (Една Жена Каза) хахаха! И ***-социализма ти е ясен издълбоко, виждам. И капитализма го разбираш - пак горе-долу толкова авторитетно! Той затова и до тук стигна капитализмът, щото все такива капиталисти като теб и бегеманчето се намяткаха да го развиват! Ако ставаше с дрънкане на глупости из нета, ехеее... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
E....предполага се че са си научили урока и няма да повтарят същата грешка.Колко години си го избиват "онова от доброто старо време" като ни извиват ръцете и ни продават с 20-30% над цените за Западна Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 9 години
Интерестният въпрос е едим митничски съюз е кой е силния икономически и кой слабия ? Кой ще спечели и кой ще загуби от него ? Русия наистина ли е по силна икономически ? Щот ако се окаже че не е ще падне яко източване :) Справка Източна Европа по време на студената война доста добре оцоца великия СССР :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
хаха, много днес строевете много се огелпиха и омешаха.Както писах и в другия пост под изявлението на Меркел:Днес социализма и капитализма са две крила на едно и също тяло, само че главата е педалс.а и си го отнася *** (т.е. простия, бедния и мързеливия) дето не ще да се напъне за каквото и да било а чака някой да му снесе наготово.Е.... щом му харесва....на *** да си е ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още