IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Бразилия договарят сътрудничество между Митническия съюз и МЕРКОСУР

Споразумение по посока на преференциална търговия е възможно и желателно, посочи руският заместник-министър на икономическото развитие

13:43 | 11.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия и Бразилия договарят сътрудничество между Митническия съюз и МЕРКОСУР

Русия и Бразилия "възможно най-скоро" ще постигнат споразумение за сътрудничество между Митническия съюз (включващ Беларус, Казахстан и Русия) и единния южен пазар МЕРКОСУР. Това заяви заместник-министърът на икономическото развитие на Руската федерация и съпредседател на междуправителствената руско-бразилска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество Алексей Лихачов, цитиран от ИТАР–ТАСС.

Лихачов оглавява бизнес мисия, която извърши поредица от срещи и преговори с бразилски партньори в Рио де Жанейро и столицата Бразилия. Сред обсъдените теми бе развитието на транспорта и горивната и енергийна инфраструктура. Руската делегация включва представители от компании като "Роснефт", "Уралвагонзавод" и РЖД.

"МЕРКОСУР работи активно за създаване на единен регионален пазар, премахвайки вътрешните бариери и договаряйки се със страните от американския континент и с азиатските страни", посочи руският заместник-министър.

"Този подход се харесва на нас. Ние сме активно ангажирани в редица разговори , така че споразумението за сътрудничество по посока на преференциална търговия е възможно и желателно", допълни той.

По думите на Лихачов досегашното сътрудничество между Русия и Бразилия е "по-широка програма за сътрудничество" по посока на единни подходи за увеличаване на търговията, включително подкрепа за съвместни проекти.

Сред обсъдените теми бяха и перспективите пред БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка). През юли петте държава ще направят официална среща на върха в бразилския град Форталеза .

Лихачов подчерта, че работата по бъдещите двустранни проекти ще бъде продължена през май по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург. Планирано е на срещата да пристигне и представителна делегация от "заинтересовани" бразилски министерства, ведомства и фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още