IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим О'Нийл: Не БРИКС, а МИНТ

Авторът на популярната абревиатура смята, че е време е да насочим поглед към новите икономически звезди - Мексико, Индонезия, Нигерия и Турция

18:05 | 13.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Джим О'Нийл: Не БРИКС, а МИНТ

Забравете БРИКС. Това съветва самият автор на абревиатурата Джим О'Нийл. Съкращението включва в себе си първите букви на определяните като най-бързо прогресиращите страни – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка (от 2010 г.).

По думите на бившия експерт от Goldman Sachs време е да насочим поглед към новите звезди на небосклона – МИНТ (Мексико, Индонезия, Нигерия и Турция).

Въпреки продължаващата криза в развития свят най-големите развиващите се икономики вероятно няма да успеят да се възползват пълноценно от шанса си. Това ще отвори път на по-малките, но по-бързо прогресиращи държави, които под една или други форма продължават да търсят мястото си на световната карта.

Според проучване на Bloomberg Global от последното тримесечие на 2013 г. най-малка привлекателност за инвеститорите в момента предлага Индия, следвана от Бразилия, Русия и Китай. За сметка на това все по-предизвикателни се оказват развитите пазари, като САЩ и Европейския съюз (ЕС).

Броят на респондентите, които гледат на ЕС като един от двата региона с най-добрите възможности за инвестиции, се е увеличил до 34% – най-добрият резултат от 2009 г. насам. 51 на сто от анкетираните пък се изказват в подкрепа за САЩ.

Очакванията за свиване на стимулите в САЩ, които в крайна сметка се материализираха в края на 2013 г., причиниха значителни щети на капиталовите потоци към развиващите се пазари. Някои от националните валути достигнаха невиждани досега дъна, като най-голямо отстъпление бе отчетено при индийската рупия и турската лира. Като други проблеми с особена важност в развиващия се свят може да бъдат причислени ниските инвестиционни нива в Бразилия, както и прекомерният кредитен растеж в Китай.

Сред проблемите за страните от БРИКС е и бурният растеж на разходите за наемане на работници. Това доведе до изтегляне на много от чуждестранните компании, най-вече от САЩ, които върнаха обратно производството си на родна територия. По този начин от една страна стимулираха заетостта в собствените си страни, а от друга – съкратиха транспортните си разходи.

Какво обаче е бъдещето пред БРИКС? Възможно ли е друг играч да измести големите развиващите се сили? Повече по темата може да научите от разговора на Делян Петришки от Bulgaria On Air c Димитър Вучев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още