IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политиката ли блокира икономическото развитие на Бразилия?

Инвеститорското доверие в латиноамериканския гигант е поставено на карта

18:34 | 26.03.14 г. 1
Политиката ли блокира икономическото развитие на Бразилия?

По-рано тази седмица базираната в Ню Йорк кредитна агенция Standard & Poor's (S&P) понижи дългосрочния суверенен рейтинг на най-голямата икономика в Латинска Америка – Бразилия, до най-ниския инвестиционен клас. Новата оценка поставя страната в сходно положение като това на силно задлъжнелите Испания и Филипините, а само една степен по-нагоре се намира постоянно намиращата напоследък място в информационния обмен Русия.

Корекцията на рейтинга е поредното предизвикателство пред бразилския президент Дилма Русеф, която ще се опита да извоюва втори мандат на насрочените за есента национални избори. По време на управлението ѝ развитието на бразилската икономика се забави значително от постиганото в последното десетилетие разширение.

От агенцията посочиха, че не са впечатлени от усилията на президента за стимулиране на растежа. Експертите също така разкритикува високите нива на дълга и "неконвенционалните методи за осчетоводяване" на Русеф. Очакванията за периода до изборите пък са за "смесен" шанс за икономически реформи.

Според анализа на S&P брутният вътрешен продукт на Бразилия ще нарасне с едва 1,8% през тази година след разширението с 2,3% през 2013 г. За сравнение, през 2010 г. бе постигнато покачване от 7,5 на сто.

Новината е поредният сигнал, че доверието в латиноамериканския гигант е поставено на карта. Бразилската икономика бе отслабена в последните години от изкуствено раздутото кредитиране, систематичното непостигане на бюджетните цели и ненужно големите публични разходи. Още един показател за това е и че текущата оценка на кредитния потенциал на страната е най-ниската от най-кризисната година в последното десетилетие – 2008 г.

Бразилската икономика бе една от силно засегнатите и от последните големи пазарни новини, включващи решението на Федералния резерв на САЩ да предприеме ограничаване на печатането на пари без покритие. През миналия месец бразилският реал отстъпи до 5-месечно дъно спрямо долара, след като експерти намалиха прогнозите си за валутата, а търговският дефицит на страната нарасна до рекорден връх.

Бразилските пари поевтиняха с 2,1% през януари и с 5,7 на сто през февруари на фона на загрижеността, че свитите данъчни приходи ще доведат до намаляване на кредитния рейтинг.

В отговор на последвалото скорошно понижение бразилското финансово министерство настоя, че страната се радва на силни икономически фундаменти, обвинявайки експертите от S&P за неоправдано свиване на доверието. Агенцията все пак повиши перспективата по бразилския дълг до "стабилна" от "негативна", което предполага минимална възможност за по-нататъшни понижения поне в близко бъдеще.

В рязък контраст с неволите на Бразилия се представя втората по големина латиноамериканска икономика, част от МИНТ – Мексико. Страната се радва на възторжени отзиви от рейтинговите агенции, което доведе до спекулации дали не може тя в крайна сметка да измести Брализия като регионален лидер. В началото на миналия месец Moody's за първи път в историята постави първокласен рейтинг на Мексико, която стана втората държава на американския континент след Чили с подобна оценка.

Основата разлика между Бразилия и Мексико можем да търсим в методите на управление. Докато едната продължава до голяма степен с капсулацията си що се касае до външните инвестиции, то другата направи сериозна крачка, отваряйки енергийния си сектор за международния бизнес. Това несъмнено бе оценено положително от частния сектор, който традиционно очаква само едно, за да може да се развива успешно – по-малко вмешателство в работата му от страна на публичните власти. Макар отговорът и към момента да е ясен, само бъдещето ще покаже доколко даването на картбланш на частната инициатива е било разумен ход в дългосрочен план.

Бразилия е част от една от най-мощните икономически структури през новия век – БРИКС. Как се представят страните от блока в условия на политическа и икономическа нестабилност? Успяват ли успешно да обединят усилията си? Ще съумее ли МИНТ също да се намеси в голямата игра? Отговорите на тези и други въпроси вижте в разговора на Делян Петришки от Bulgaria On Air c Димитър Вучев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Кой ги би по ушите да си изберат човек с български ген и фамилия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още