IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дойде ли времето за нови дълги позиции в развиващия се свят?

Активите на развиващите се пазари задълбочават влиянието си, отчитат експертите от Societe Generale

11:42 | 26.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дойде ли времето за нови дълги позиции в развиващия се свят?

Активите в развиващия се свят, които не се радват на много положителни нагласи от началото на годината, ​​могат и да се завърнат на мода.

"Активите на нововъзникващите пазари задълбочават влиянието си", посочиха от Societe Generale, съветвайки инвеститорите да разширят портфейлите си, особено с експозиции в Азия.

Новината е голяма промяна в тона на SocGen, която още през 2011 г. обяви развиващия се свят за надценен. Сега обаче банката повиши теглото на акциите и облигациите от нововъзникващите пазари в портфейла си с 5 процентни пункта.

Развиващите се икономики бяха подложени на масирани разпродажби през тази година след резкия спад в стойността на част от валутите. Късите позиции в аржентинското песо, турската лира, южноафриканския ранд и бразилския реал предизвикаха паника, която анализаторите до голяма степен отдадоха на решението на Федералния резерв на САЩ да започне поетапно свиване на покупките си на облигации.

"Въпреки изтъняването на стимулите и понижените прогнози за икономическия растеж в развиващите се пазари много от лошите новини за региона са преувеличени", посочиха от френската банка.

Въпреки това пазарните нагласи не са еднозначни по темата. Глобалните хедж фонд мениджъри намалиха експозициите си в развиващи се пазари по света нетно с 31 на сто до най-ниското равнище от 2004 г. насам според проучване на Bank of America Merrill Lynch (BofА).

От финансовата институция все пак посочиха, че 49% от участниците в изследването са на мнение, че развиващите се икономики са най-подцененият пазарен сегмент.

От BofА отчитат още, че управителите на фондове вече се вслушваш в призивите за диференциация на активите. Най-положителни са настроенията към Индонезия и Мексико. Същевременно Бразилия, Русия, Индия и Китай, или т. нар. група БРИК, продължава да губи позиции, достигайки до най-ниското равнище на доверието в историята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
ДаМмм... няма как да приберат свободните пари на спекулантите без манипулация на паричното предлагане / => определя на един и същи пазар поле на избор над тяхното => определя несвободен пазар/ и закони обслужващи процеса /QE+Basel/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още