IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Серджо Ермоти: Разпродажбите на развиващите се пазари може би са прекалени

Tрябва да се обърне внимание на фундамента на всяка икономика преди да се вземе инвестиционно решение, посочва ръководителят на UBS

21:34 | 04.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Серджо Ермоти: Разпродажбите на развиващите се пазари може би са прекалени

Разпродажбите на развиващите се пазари, които изпратиха индексите им на най-ниските нива от финансовата криза през 2008 г., може би са прекалени, смята главният изпълнителен директор на UBS Серджо Ермоти, цитиран от Bloomberg.

“В момента виждаме, че много пари напускат развиващите се пазари“, казва ръководителят на най-голямата швейцарска банка. Инвеститорите изтеглиха 6,3 млрд. долара от акции на развиващите се пазари в седмицата до 29 януари – най-големият отлив от август 2011 г., според Barclay’s по данни на EPFR Global.

Отливът снижи коефициента цена/печалба на индекса MSCI Emerging Markets до отстъпка от 40% спрямо същото съотношение за индекса MSCI World, което е най-голямата разлика от октомври 2008 г.

Акциите и облигациите на развиващите се пазари се сринаха, след като китайската икономика се забави, поевтиняващите валути на тези пазари накараха централните им банки да повишат лихвите, а Федералният резерв на САЩ продължи да свива монетарните си стимули.

„Както видяхме през последните години, когато има несъответствия с оглед на очакванията за даден клас активи, се получават големи пазарни колебания“, каза Ермоти.

„Определено не всички развиващи се пазари имат еднакви перспективи, така че трябвва да се обърне внимание на фундамента на всяка икономика преди да се вземе окончателното инвестиционно решение“, посочва той.

Според някои стратези може да видим още понижения на развиващите се пазари. От Citigroup и Goldman Sachs смятат, че реалните лихви на тези пазари са все още твърде ниски, за да се предвиди краят на изтеглянето от валутите им.

Едногодишните разходи за финансиране в Турция са около 3,3% - наполовина на средното за трите години преди финансовата криза, въпреки че местната централна банка удвои основната си лихва миналата седмица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още