IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия повиши основната си лихва до 10,75%

Централните банкери прекъснаха серията от шест поредни повишения на равнището с по 50 базисни пункта

09:12 | 27.02.14 г.
Бразилия повиши основната си лихва до 10,75%

Бразилия забави темпото на затягане на паричната си политика, сигнализирайки за доближаване до оптималното равнище на лихвените проценти.

Отговарящият за паричната политика комитет на централната банка гласува единодушно за покачване на основния лихвен процент Selic с 25 базисни пункта до равнище от 10,75%, съобщава CNBC. По този начин бе сложен край на серията от шест поредни повишения от по 50 базисни пункта, които изведоха основната лихва до най-високото й ниво от повече от две години.

Становището по решението на банката остана почти без изменение спрямо предходното заседание. Единствената новост включва уточнението, че решението е било взето "в този момент".

Въпреки че банката не затвори вратата си към повишаване на равнищата отново на следващото заседание през април, много икономисти разпознаха решението като сигнал за скорошно приключване на едно от най-агресивните затягания на лесните пари в света.

"Централната банка сигнализира, че е готова да сложи край на цикъла на затягане", заяви Андре Перфейто, главен икономист в Gradual Investimentos в Сао Пауло. "Банката е по-предпазлива поради чувството, че икономическата активност може да се забави много през 2014 г.", допълни той.

Очакванията за по-леки повишения на лихвите в предстоящите месеци са добра новина за президента Дилма Русеф. Откакто първата жена президент на Бразилия застана на поста през януари 2011 г., националната икономика се забави значително, което постави под съмнение спечелването на нов мандат. Следващите президентски избори са насрочени за октомври.

Бразилия може би е изпаднала в рецесия през втората половина на 2013 г., смятат анкетирани от Ройтерс икономисти. Окончателната статистика за последното тримесечие на предходната година се очаква в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още