IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна ли трансформацията в Бразилия?

Страната се задъхва заради отлива на капитали, високата инфлация и погрешните икономически политики на правителството

13:03 | 10.01.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Час пик в Сао Пауло.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Час пик в Сао Пауло. Снимка: Ройтерс

2013 г. се оказа година на промяна за Бразилия. Сигналите за постепенното оттегляне на паричните стимули в САЩ сложиха край на ерата на лесна ликвидност, която маскираше погрешните икономически политики на лидерите на страната и удължи изтощения модел на растеж, базиран на потреблението, пише FT.

Навсякъде в Сао Паоло магазините са накичени с табели „Разпродажба“. В сезона на намаленията отстъпките достигат дори до 90%, тъй като търговците се опитват да се отърват от запасите си след най-лошия Коледен сезон.

„Семейството ни похарчи по-малко пари за подаръци тази година. Всъщност сме съкратили доста почти всички разходи“, коментира пред изданието Мария Ермано де Оливейра, която работи като чистачка в офис.

Продажбите на дребно в Бразилия нараснаха със само 2,7% през седмицата преди Коледа – най-слабият им ръст от 2003 г., заради повишаващата се инфлация и нарастващият дълг.

Миналата година обаче не беше разочароваща само за търговците на дребно в страната. Данните от тази седмица показват, че през 2013 г. всичко се е променило за Бразилия.

Според данни на централната банка през миналата година 12,26 млрд. долара са напуснали страната – това е най-сериозният отлив на капитали от 2002 г. насам.

В края на миналата седмица беше отчетен и най-лошият търговски баланс от 13 години. Асоциацията на автомобилните производители пък съобщи тази седмица, че продажбите на автомобили са се свили за първи път от 10 години.

Пазарът на акции в Бразилия записа най-голямата годишна загуба от 20-те най-големи индекси в света според Bloomberg. Корпоративният сектор беше разтърсен и от най-големият фалит в Латинска Америка – на петролната компания OGX.

Според икономисти обаче съдбоносната за Бразилия 2013 г. може да се окаже точно това, от което страната има нужда. След 10 години на власт управляващата Работническа партия ще бъде принудена да се обърне към по-приятелски за пазара политики, които биха стимулирали икономиката и заетостта.

Едно от най-големите разочарования на инвеститорите е, че правителството продължи да разчита на растеж, движен от потреблението, най-вече от покупката на автомобили. От 2003 г. насам покупките се удвоиха, насърчавани и от редица „подсладители“, които правителството въведе, за да стимулира средната класа на автопазара.

Потребителите обаче се натовариха с прекомерни дългове, а пътищата на страната са задръстени от ужасяващ трафик. Благодарение на потребителската треска инфлацията опасно приближи тавана на централната банка, което принуди правителството да оттегли скъпите субсидии за горивата в опит да овладее цените им.

Според изчисленията на икономиста от Capital Economics в Лондон Дейвид Рийс освен инфлацията, обслужването на дълговете „изяжда“ над 20 на сто от доходите на бразилците. За сравнение, в САЩ са необходими средно 15 на сто от доходите за изплащането на дълга.

Опитите на правителството да отдаде на концесия няколко магистрали и летища са позитивен сигнал за инвеститорите. Необходимо е обаче управляващите да подобрят и фискалните си политики.

Тази година не се очаква рейтинговите агенции да променят оценките си за Бразилия заради изборите през 2015 г. Натискът върху политиците обаче все повече се засилва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
Simps
преди 10 години
близък приятел в Бразилия ми каза, че Дилма хич не изпълнява обещанията си, а хората много скоро ще са на улицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
IQ96
преди 10 години
Въпреки иронията :) това си е изхождане, а не коментар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
Българска работа :)На Бойко приятелката опусна работата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още