IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин даде зелена светлина за оставането на Visa и MasterCard в Русия

Решението е взето след срещи с правителството и двете компании на Международния икономически форум в Санкт Петербург

10:02 | 02.06.14 г. 1
Путин даде зелена светлина за оставането на Visa и MasterCard в Русия

Руският президент Владимир Путин e одобрил правителственото споразумение с гигантите в международните разплащания Visa и MasterCard, които ще продължат работата си в Русия, съобщава "Комерсант".

През миналата седмица президентът проведе закрито заседание с представители на правителството и централната банка, по време на което бяха обсъдени промените в Закона за националната платежна система. Срещата бе предшествана от комуникацията на руските власти с двете американски компании по време на Международния икономически форум (МИФ) в Санкт Петербург.

"Готови сме да работим в Русия", посочиха тогава генералният директор на Visa в Русия Андрю Тор и колегата му от MasterCard Иля Ряби.

"Visa и MasterCard искат да създадат изцяло руски оператор", отбеляза пред репортери по време на МИФ министърът на финансите на Русия Антон Силуанов.

Според "Комерсант" Владимир Путин е одобрил измененията в Закона, който бе подписан в отговор на санкциите на Запада срещу Русия. През миналата седмица президентът посочи, че новата руска национална платежна система ще бъде по подобие на японската JCB и на китайската China UnionPay, които имат споразумения с чуждестранни партньори. По думите му "в по-дългосрочен план, както и в Япония, така и в Китай, тези национални платежни системи сключват съответните споразумения с партньорите си в други страни и постепенно се насочват към външния пазар".

Според новия закон руската система трябва да заработи до 1 юли, а на всички останали оператори се забранява да спират услугите си за руски клиенти. Те се задължават да пренесат в Русия центровете си за обработка на плащанията.

За да се гарантира, че няма да има прекъсвания, те ще трябва да внесат в руската централна банка средната стойност на трансакциите, минаващи през тях за две денонощия. Всеки ден Visa and Mastercard извършват в страната преводи на 1,9 млрд. долара, което означава, че от тях се изисква да депозират 3,8 млрд. долара в Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
Internet
преди 9 години
Мъка за нигерчето Обамго Мъка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още