IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия иска 3,8 млрд. долара депозит от Visa и Mastercard

В противен случай двете компании няма да могат да работят в страната

11:43 | 07.05.14 г. 34
Автор - снимка
Създател
Русия иска 3,8 млрд. долара депозит от Visa и Mastercard

Международните компании за кредитни карти са изправени пред "сериозни последици" за операциите си в Русия, след като Москва прие нов строг закон в отговор на замразяването на обслужването от страна на Visa и Mastercard на някои банки, пише The Guardian.

Във вторник президентът на Русия Владимир Путин подписа новия Закон за създаване на национална разплащателна система, алтернативна на тези на Visa и Mastercard, които обслужват близо 90% от безналичните трансакции в Русия.

Припомняме, че на 21 март двете компании спряха да работят с клиенти на санкционираната от САЩ банка "Россия", известна още като "Банката на Путин", а после и с банка СМП на братята Аркадий и Борис Ротенберг, близки на руския президент и станали милиардери за много кратък срок. 



Visa описа регламентите като "безпрецедентни", а Mastercard заяви, че може да изпита затруднения, съобщава руското списание Snob.

Според новия закон руската система трябва да заработи до 1 юли, а на всички останали оператори се забранява да спират услугите си за руски клиенти. Те се задължават да пренесат в Русия центровете си за обработка на плащанията. За да се гарантира, че няма да има прекъсвания, те ще трябва да внесат в руската централна банка средната стойност на трансакциите, минаващи през тях за две денонощия.

И тъй като всеки ден Visa and Mastercard извършват в страната преводи на 1,9 млрд. долара, това значи, че от тях се изисква да депозират 3,8 млрд. долара в Русия, съобщава Moscow Times. Тази сума трябва да се внесе на 8 тримесечни вноски, започвайки от 1 юли. Ако някоя чуждестранна система за плащания едностранно замрази операциите си за руски клиенти, държавата автоматично ще си прибира по 10% от въпросния депозит за всеки ден, в който услугата не се извършва.

Представители на Visa смятат, че обезпечението е твърде голямо. Visa не коментира темата, но в изявление по-късно заяви, че е готова да си сътрудничи с Русия за решаване на въпросите, свързани с новия закон.

„Няколко разпоредби в закона са безпрецедентни и ще имат по-силно въздействие върху пазара на разплащания в Русия - особено на картодържатели, финансови институции и търговци", се казва в изявлението. „Възнамеряваме да работим в тясно сътрудничество с правителството, за да се разрешат тези проблеми".

„Вътрешна система за плащания вече има в Австралия. Тя ще направи финансовата система на Русия "по-стабилна от външни заплахи" - не само от санкции, но също така и от кибератаки. Но дори ако Русия създаде свои собствени платежни карти, тя ще трябва да подпише споразумения с чуждестранните платежни системи за тези карти, за да работят те в чужбина“, заяви Владимир Тихонов, анализатор в инвестиционната банка „Откритие“.

„Създаването на националната система за плащания не е заместител на Visa и Mastercard", казва още Тихонов. „Ако Visa и Mastercard напуснат Русия, това ще бъде сериозен удар и за гражданите, и за бизнеса", добавя анализаторът.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 9 rate down comment 3
dakl
преди 9 години
Всеки си плаща за гяволъка. Едва ли е случайно, че във Вашингтон отново започна да се коментира и актуализира темата импийчмент за държавния глава???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 21 rate down comment 5
SS-23
преди 9 години
Виждате ли драги икономисти и финансисти, колко слаба е "силата на парите" ?! виждате ли ? САШ щели да затворят сметки, щели да не дават визи, щели да не дават ... долари! И колко простичък и в същото време адекватен и силен отговор да Русия : "Е, па ние НЕ ви ги щем, дръжте си ги! !!" :))А!?!? Ами сега ?!? :)) Уж трябваше да плашим Путин - със санкции, със рейтингови индекси, със ембарго... пък той да вземе, че ...да НЕ се уплаши! :)) То остави, че не се плаши, ами направо ни казва: "Плащайте 3.8 млрд зелено или - вън! " Ам с'я кво да прайм ... изгоряха ни фирмичките у Москвето... и рускините НЕ щат да ни пускат, ако вадим зелено! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 11 rate down comment 3
deant
преди 9 години
Хубава статия. Кое е истина обаче е трудно да се каже. Интересен е въпроса защо няма протестиращи след като от 3-*** човека само 1 ходил и 0,5 е дал отговор ДА. Всичко е странно спокойно и хората като че ли са доволни. Прочетох статията бегло, но беше пълна с правописни и стилистични грешки все едно някой току що е видял някаква информация и е бързал да напише "престижна" статията, която да се приеме за истина. Ама много през пръсти го е карал. Както и да е не е моя работа. Аз се мъча да гледам обективно на нещата и 100 пъти съм казал, че на запада са му кървави не по-малко ръцете в тази простотия от ръцете на изтока. Но като гледам ти сравняваш БВП и някво нещо като разтеж. Ама я изкарай дълга на яве и какво ще видиш? Ама си пии хапчетата, преди да пишеш, че нещо много нервен ми изглеждаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 22 rate down comment 5
0pk
преди 9 години
"Visa описа регламентите като "безпрецедентни", а Mastercard заяви, че може да изпита затруднения..."Безпрецедентно е, в една демократична (уж) икономика, някой да нарежда на търговците с кого може да търгуват и с кого не може. В контекста на това, Путин дето не налага ответни санкции е много по-демократичен от най-демократичните УСА - дето да не забравяме, че преди време с обществени средства избирателно спасяваха частни банки да не фалират.И понеже ни виза ни мастеркард ще искат да загубят пазарен дял, ще се наложи да вкарат малко зелени гущери в руската икономика, което ще подкопае и без това безсмислените санкции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 11 rate down comment 3
SSIW
преди 9 години
Не знам за каква ПраШка пролет говориш, след като там имаше танкове, а не прашки?А относно глупостите, които съм писал, ще трябва да ме ориeнтираш, кое от нещата изброени от мене, не съвпада с обективната фактология и реалност, в противeн случай няма как да се получи дебат, като се замеряме с общи фомулировки от типа : пишеш глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 8 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
и те питах ти живееш ли или си живял в държава където Еврото е прието като валута ммм??? Май ньет, аз съм в Австрия и го виждам кво беше преди него и са кво е и кво ше стане ... Ако си мислиш, че в Еврозоната едните ше бачкат само и ше ранат останалите, мнооо си се оплел ми се струва ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
я им се посмей и не ей тея "Heres why the euro will collapse: Nomura"http://finance.yahoo.com/blogs/talking-numbers/why-euro-collapse-nomura-214628353.htmlи на тея' The Rise of the Fearmongers: Germany's New Euroskeptic Elite'http://***.spiegel.de/international/europe/new-anti-euro-figures-in-germany-offer-vague-ideas-and-fan-fears-a-906675-2.htmlThe Eurozones Really Bad 2014, In Two Chartshttp://dollarcollapse.com/currency-war-2/europes-really-bad-2014-in-two-charts/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 12
FlashTrade
преди 9 години
Чакай сега вижда се колко знаеш, че и можеш явно. След като долу си изписал какви ли не глупости... ТОВА ЗА ЕС, го говрят от преди да има евро, че щяла да се разпадне и нямало да има евро... хахахаИ ТИ КАКЪВ СИ СЕГА, ПАК ПРОГНОЗИ С ФАТАЛЕН КРАЙ ЗА ЕВРОТО. ХАХАХ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 9 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
в коя държава живееш ти герой ?? Аз живея в такава дет се плаща с евро и го знам кво е и знам кво е преди да беше влязло еврото и беше доста по добре без него тряя ти кажа ... И еврото му остават броени години, защото е именно без покритие и задлъжнели държави по периферията, питай UK и SWE и CH или останалите що не искат EURO или прочети нешо по въпроса ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 13
FlashTrade
преди 9 години
Е да и образованието, ако беше добре сега нямаше да ги пишеш тези глупости.А и като цяло резултата сегашния нямаше да бъде толкова отчайващ.Особено като има съграждани мислещи така, пълен РЕЗУЛТАТ ОТ НЕЩО СИ. ВИНАГИ СЕ ГЛЕДА РЕЗУЛТАТА, САМО ЧЕ СЕ РЕЗУЛТАТА НЕ Е ДОБЪР, А ОЩЕ ПО ЛОШ. Още 1965г. имаш Прашка пролет. А вие тука *** още не искате да си признаете вината, че виждахте,че нищо няма да излезе от това комунизъма и социализъма ама не си признахте.И не спряхте да гласувате за червените кхмери. ЕТО ДАНО СЕГА ВИДИТЕ КАКВИ *** ТЕРОРИСТИ СА СРЕЩУ НАРОДА СИ.УЖАС... няма и да имате оправия..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още