IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия иска 3,8 млрд. долара депозит от Visa и Mastercard

В противен случай двете компании няма да могат да работят в страната

11:43 | 07.05.14 г. 34
Автор - снимка
Създател
Русия иска 3,8 млрд. долара депозит от Visa и Mastercard

Международните компании за кредитни карти са изправени пред "сериозни последици" за операциите си в Русия, след като Москва прие нов строг закон в отговор на замразяването на обслужването от страна на Visa и Mastercard на някои банки, пише The Guardian.

Във вторник президентът на Русия Владимир Путин подписа новия Закон за създаване на национална разплащателна система, алтернативна на тези на Visa и Mastercard, които обслужват близо 90% от безналичните трансакции в Русия.

Припомняме, че на 21 март двете компании спряха да работят с клиенти на санкционираната от САЩ банка "Россия", известна още като "Банката на Путин", а после и с банка СМП на братята Аркадий и Борис Ротенберг, близки на руския президент и станали милиардери за много кратък срок. 



Visa описа регламентите като "безпрецедентни", а Mastercard заяви, че може да изпита затруднения, съобщава руското списание Snob.

Според новия закон руската система трябва да заработи до 1 юли, а на всички останали оператори се забранява да спират услугите си за руски клиенти. Те се задължават да пренесат в Русия центровете си за обработка на плащанията. За да се гарантира, че няма да има прекъсвания, те ще трябва да внесат в руската централна банка средната стойност на трансакциите, минаващи през тях за две денонощия.

И тъй като всеки ден Visa and Mastercard извършват в страната преводи на 1,9 млрд. долара, това значи, че от тях се изисква да депозират 3,8 млрд. долара в Русия, съобщава Moscow Times. Тази сума трябва да се внесе на 8 тримесечни вноски, започвайки от 1 юли. Ако някоя чуждестранна система за плащания едностранно замрази операциите си за руски клиенти, държавата автоматично ще си прибира по 10% от въпросния депозит за всеки ден, в който услугата не се извършва.

Представители на Visa смятат, че обезпечението е твърде голямо. Visa не коментира темата, но в изявление по-късно заяви, че е готова да си сътрудничи с Русия за решаване на въпросите, свързани с новия закон.

„Няколко разпоредби в закона са безпрецедентни и ще имат по-силно въздействие върху пазара на разплащания в Русия - особено на картодържатели, финансови институции и търговци", се казва в изявлението. „Възнамеряваме да работим в тясно сътрудничество с правителството, за да се разрешат тези проблеми".

„Вътрешна система за плащания вече има в Австралия. Тя ще направи финансовата система на Русия "по-стабилна от външни заплахи" - не само от санкции, но също така и от кибератаки. Но дори ако Русия създаде свои собствени платежни карти, тя ще трябва да подпише споразумения с чуждестранните платежни системи за тези карти, за да работят те в чужбина“, заяви Владимир Тихонов, анализатор в инвестиционната банка „Откритие“.

„Създаването на националната система за плащания не е заместител на Visa и Mastercard", казва още Тихонов. „Ако Visa и Mastercard напуснат Русия, това ще бъде сериозен удар и за гражданите, и за бизнеса", добавя анализаторът.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 13 rate down comment 7
SSIW
преди 10 години
... radvaite se 4e sme v evropeiskiq saiuz shtoto ina4e...----------------------Предлагаш да се радваме на въжето, което са ни окичили на шията? Уважаеми съ-форУМНИКО, ... България беше с численост от над 9 милиона, сега се топим, но армията от бездомници и ровещи из кофите хора расте! Петдесет години в страната имаше пълна заетост и осигурено препитание на хората, развита наука и култура, общо-достъпно образование и здравеопазване (дори и ромското малцинство беше грамотно!, това никога повече няма да се случи!), ниска престъпност и спокоен бит. Хората спокойно можеха да си позволят да отгледат поне по две деца! Това са голите факти, всеки може да им лепи, каквито ще етикети , с това няма да промени същността им ... нито може да накара човек с мозък в главата, да се радва и ръкопляска (както предлагаш), на откровения геноцид , който ни спретнаха;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 10
FlashTrade
преди 10 години
deant ГОВОРЯ ти в че В МОМЕНТА РУСИЯ Е В РЕЦЕСИЯ ВЕЧЕ. МОЖЕ ДА ПРОВЕРИШ В НЕТА.А това дето си го казал да не плашим Русия или някои друг , това не трябваше да го пишеш. ЕТО И ПОТВЪРЖДЕНИЕ ЗА ДОЛНИТЕ МУ ДУМИ ЧЕ СА ТЕРОРИСТИ: http://***.dnevnik.bg/sviat/2014/05/07/2294284_forbs_edva_15_ot_jitelite_na_krim_sa_podkrepili/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 8
MZ/X
преди 10 години
А причината е ... санкциите на американското правителство.------------------------------------------------------------------------------------------Не причината е санкциите на американското и руското правителствтво взети заедно, но какво значение има кои е прав и крив при положение, че руснаците са под риск да ползват Виза и Мастеркард! Путин може да си крещи, като (бог да го прости) Чавез или Мадуро, че американците са му виновни за всички беди, но руското население няма да му стане от това по добре, че не може да плаща с карти в чужбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 10 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Едни му викат така, други му викат иначе. Някой наричат украинското правителство легитимно, други не. Някой казват, че е имало референдум, други казват, че имало военни действия. Дали Русия, ще се разпадне първа или ЕС ще видим в не много близкото бъдеще. Аз нямам червени сънища. Както и зелени.-----------FlashTradе---А ами той е абсолютно прав, в момента Русия вече второ тримесечие са на минус БВП, а това какво значи??????????????????---3/4 от ЕЗ беше в рецесия 2 години. Не плашете Русия с рецесия моля ви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 8
FlashTrade
преди 10 години
Хм, а я сега вземи прочети кога са скъсали със златото и кога отпада като валута.. А ДА И КОГА И ЗАЩО СЕ ВЪВЕЖДА ЕВРОТО.. ахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 4
michaelis
преди 10 години
я погледни тоя последния коментар кое е платежно средство и да приключвам, че не моа се разправям с такива кат бас брачед ... и погледни какжи залежи на платежно средство има RUS и тогаз виж кое лети и кое не лети ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 15
FlashTrade
преди 10 години
А причината преди това КАКВА Е????????????????? Подготвяното нахлуване и анексиране на чужда територия. КАК Е В 21В. ТОВА МУ ВИКАТ ТЕРОРИЗЪМ.щом си го позволяваш, ще трябва да го отнасяш, докато не те заличат, а и те с терористи не преговарят... така че Русия, съвсем скоро ще избухне цялата в граждански войни и единствено заради мизерията и нищетата останала там след 1944г. Ужас.. не го ли виждате това...Явно имате доста червени сънища...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 2
michaelis
преди 10 години
ето и един цитат от Бретън-Удската система в Wiki Pediata" В крайна сметка надделява предложението на Уайт, което организира световната валутна система около американския долар, но той от своя страна е свързан с фиксирана цена на златото от 35 долара за тройунция. Така щатският долар става световна валута, наред със златото. "Обърнете ВНИМАНИЕ и ти *** mitkoooo, какво пише ..."свързан с фиксирана цена на златото от 35 долара за тройунция." В момента курса XAU/USD е .... отишъл на баба си у пантофите. И също и това ...."Така щатският долар става световна валута, наред със ЗЛАТОТО." Значи златото все пак са пари, че и световно разплащателно средство, а не метал за ***, както си мисли повечето народ тука у форумо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 13
FlashTrade
преди 10 години
А ами той е абсолютно прав, в момента Русия вече второ тримесечие са на минус БВП, а това какво значи?????????????????? Маи в комунистическите училища на времето не сте учили нищо или само за комунизъма... ужас..А колко е БВП на САЩ знаеш ли въобще... ВИЖ тази забележка ако я беше пуснал долу на БАТ ти Пешо, щеше да е съвсем на място.. ама явно одобряваш пълните му червени фантазии.... ужас.. абсолютно дегенеративен начин на мислене... ужас..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 3
deant
преди 10 години
А причината е ... санкциите на американското правителство. Та питам, кой е виновен за загубите на фирмите? Ама тяхната е лесна. ФЕД ще ги дотира със загубите и готово. ТАКА бизнес не се прави!@michaelis: прав си, ще си взема бележка:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още