IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Новата руска платежна система ще е по моделите в Япония и Китай

В основата ще е постигането на споразумения с чуждестранни партньори, посочи руският президент

12:21 | 30.05.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Путин: Новата руска платежна система ще е по моделите в Япония и Китай

Новата руска национална платежна система ще бъде по подобие на японската JCB и китайската China UnionPay, които имат споразумения с чуждестранни партньори. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин след срещата си с председателя на Управителния съвет на VTB Group и главен изпълнителен директор на компанията Андрей Костин, предава ИТАР–ТАСС.

Костин посъветва руския държавен глава за това как най-ефективно да се прилага национална система за разплащане с карти. "През май предприехме първата стъпка в тази посока. VTB Group съчета своята система с "Обединената руска система" и по този начин 300 руски банки около една трета от банковия сектор се обединиха в единна система", отбеляза той.

Според ръководителя на VTB Group "това може да бъде прототип на национална система", която предстои да бъде създадена. "И така първата важна практическа стъпка е направена в тази посока", допълни Андрей Костин.

Путин заяви, че тези действия трябва да бъдат извършени, "като се има предвид, че в по-дългосрочен план, както и в Япония, така и в Китай, тези национални платежни системи сключват съответните споразумения с партньорите си в други страни и постепенно се насочват към външния пазар".

Необходимостта от създаване на национална платежна система в Русия настъпи след налагането на санкциите на Запада срещу редица руски банки и компании, чиито международни плащания бяха замразени в резултат на това.

До момента руските власти не успяват да постигнат официално споразумение с Visa и MasterCard въпреки провелите се по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург разговори. Двете американски компании се противопоставиха остро на новия закон за платежната система, който бе подписан от Путин в края на април. 

Според новия закон руската система трябва да заработи до 1 юли, а на всички останали оператори се забранява да спират услугите си за руски клиенти. Те се задължават да пренесат в Русия центровете си за обработка на плащанията. За да се гарантира, че няма да има прекъсвания, те ще трябва да внесат в руската централна банка средната стойност на трансакциите, минаващи през тях за две денонощия.

И тъй като всеки ден Visa and Mastercard извършват в страната преводи на 1,9 млрд. долара, това значи, че от тях се изисква да депозират 3,8 млрд. долара в Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
"... нещо все по-често започват да се поменават заедно Русия и Япония..."--------------------------Ами, ако ЕУ и УСА се интегрират в единно икономическо-търговско пространство, японците остават леееко в страни, така че ... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Хм... с Китай е ясна работата, ама нещо все по-често започват да се поменават заедно Русия и Япония...??? Ако на предстоящото рандеву на Путин с Абе вземат да изплющят и некой договор с решение на спора за островите, работата става дебела... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още