IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия, Беларус и Казахстан подписаха договора за Евразийския икономически съюз

Споразумението наистина има епохално, историческо значение, заяви руският президент Владимир Путин

13:34 | 29.05.14 г. 28
<p>
	Александър Лукашенко, Нурсултан Назарбаев и Владимир Путин.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Александър Лукашенко, Нурсултан Назарбаев и Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Лидерите на Русия, Беларус и Казахстан подписаха споразумение за създаването на Евразийски икономически съюз (ЕАИС), който трябва да насърчи икономическите и търговски връзки между бившите съветски съседни републики, предадоха световните агенции.

Документът, подписан от руския президент Владимир Путин, беларуския държавен глава Александър Лукашенко и казахстанския президент Нурсултан Назарбаев, ще влезе в сила от 1 януари 2015 година, отбелязва ИТАР-ТАСС.

В казахстанската столица Астана Путин заяви, че споразумението извежда сътрудничеството между трите страни на ново равнище, като изцяло се зачита техният суверенитет, информира Асошиейтед прес.

Според Путин новият съюз ще помогне да се сформира привлекателен център за икономическо развитие и ще позволи на трите страни участнички изцяло да използват икономическия си потенциал и силата на позициите си на световния пазар.

Новият съюз е развитието на Митническия съюз, съставен от трите страни. Освен свободната търговия той координира финансовите системи на страните и регулира промишлената и селскостопанската им политика, наред с трудовия пазар и тяхната транспортна система.

Казахстанският президент Нурсултан Назарбаев отбеляза, че Алмати вече трябва да се разглежда като финансов център на Евразийския икономически съюз. Той припомни, че според постигнатите договорености наднационалният орган за регулиране на финансовите пазари на Евразийския икономически съюз ще се намира в Алмати. Назарбаев допълни, че Евразийската икономическа комисия ще се намира в Москва и ще бъде икономически център на съюза, а в Минск ще бъде Евразийският съд.

Казахстанският президент предложи към 1 юли да бъде разгледан въпросът за присъединяването на Армения към Евразийския икономически съюз.

Същевременно президентът на Киргизстан Алмазбек Атамбаев заяви, че страната му планира да се присъедини към Митническия съюз до края на 2014 година.

"Подписаният договор наистина има епохално, историческо значение", заяви руският държавен глава на пресконферения в края на церемонията по парафирането на документа. Путин припомни, че процесът (за създаването на ЕАИС) е започнал през 1994 година с изказването на Назарбаев в Московския университет (МГУ), когато той „всъщност изложил тази идея".

Текстът на подписания днес договор включва 28 раздела и 118 членове, а също и 32 приложения, описани върху 700 страници.

Путин подчерта, че Русия подкрепя стремежа на Киргизстан и Армения по пътя към евразийската интеграция.

Планира се лидерите на Русия, Беларус и Казахстан да участват във висшия евразийски икономически съвет още два пъти до края на годината - през октомври и декември, за да приемат допълнителните документи, необходими за пълноценното функциониране на Евразийския икономически съюз след първи януари 2015 година.

Създаването на ЕАИС ще позволи в перспектива да се повиши финансовата устойчивост на страните членки, допълни Путин след подписването на договора за създаването на този съюз.

ЕАИС може да договори преференциален търговски режим с Виетнам, Израел и Индия, както и да укрепи сътрудничеството с Китай, каза още руският президент, цитиран от ИТАР-ТАСС.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

23
rate up comment 9 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
И нищо не каза от къде черпиш такава достоверна информация, или всичко е плод да дедуктивните ти заложби! Требе 'а те земат в ЦРУ-то за профайлър - жална им майна на руснаците, нищо тайно нема да могат да скрият - направо си ги прочел като кенефен вестник.... мозък.....! хаааахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 9 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Айдеее... още един ***-лизатор с наклонности към литературата... хахаха! Тука май вече събирате бройка за клуб по интереси,за литературен кръжок "Представих си каквото ми душа иска и си повярвах!" хахаха!По-важното е, че думата ти тежи повече от на Путин! хахаха...! Развесели ме преди лягане, че жената нещо ме беше изнервила...хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 6
Crux
преди 9 години
Когато внезапно започнеш да губиш позиции на най-големия си пазар, не си в състояние да определяш условията в договора с друг голям потребител, а просто подписваш каквото ти предложат.Предстгави си, мозък, че имаш хлебозавод, който доставя хляб на цял Пловдив и дълги години безуспешно водиш преговори да доставяш хляб и в Стара Загора. изведнъж в Пловдив решават, че не искат вече толкова много от твоя хляб и ти какво правиш - ами простичко е, отиваш в Стара Загора и се съгласяваш на техните условия, само и само да има къде да си продаваш хляба. Определено не си в позиция да диктуваш каквото и да е на търговците в Стара Загора, можеш единствено д приемеш техните условия, които са ти се стрували неприемливи, докато си владеел пловдивския пазар, но сега просто нямаш избор.Простичко е, мозък. Свали червените цайси и трагичната картинка на руската газова (а и всякаква друга) промишленост ще се разкрие пред очите ти в цялата си грозота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 6
Crux
преди 9 години
Ами тези данни само потвърждават моята теза, мозък*, ** - цените са близки до тези за Европа, но там има изградена мрежа и разработени находища, а газта за Китай ще се доставя от неразработени още находища по непостроен още газопровод;*** - ОК, за формирането на цената не споря, макар че тази ценова формула нищо не ми говори;*** - ПУТИН БИЛ КАЗАЛ... АЗ пък ще кажа, че Китай и една стинка няма дададе за построяване на вътрешно руски газопровод.Гледай сега, мозък, то не е нужно да си някакъв гений, за да разбереш какво се случва. Преговорите за доставка на газ от Русия в Китай се точат повече от 10 години без успех. Изведнъж, точно в момента, в който Европа открито заявява намеренията си да диверсифицира доставките на газ и да се откаже в известна степан от услигите на Газпром, Русия и Китай изведнъж постигат споразумение. Близко до акъла е, че при подобно спешно споразумение Китай е този, който е диктувал условията, а Русия раболепно е е съглясявала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Абе момченце...FACTBOX-Details of Russia-China gas deal:*GAS PRICE: No price has been officially announced, but sources say it is around $350-380 per thousand cubic metres.**This would benefit China as it is cheaper than Asian spot market LNG prices. Russia also benefits as industry sources say it is in line with recent European discounts and still slightly above its break even costs.***PRICING FORMULA: The pricing formula is based on a basket of crude oil products, including a take-or-pay contractual obligation for China to take the gas even when it does not need it or it must pay a fine.***According to Russian President Vladimir Putin, China will provide $20 billion for gas development and infrastructure, but Gazprom said the two sides were still in talks over any advance.Ето ти и контролирания от Путин източник да си го прочетеш сам:http://uk.reuters.com/article/2014/05/22/gas-russia-china-pipeline-idUKL6N0O81TU20140522Дай сега да видим ти къде четеш и колко са ти авторитетни и обективни източниците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 3
Crux
преди 9 години
Тези "коментари", които цитираш, откъде са? От руската официална преса? Щото в други, неконтролирани от властта сайтове, пише съвсем други неща - точно обратни на официалната позиция. Пише примерно, че не Газпром и Путин, а Китай са протакали подписването, докато постигнат условия, които са им изгодни. Пише, че Русия сам-самичка ще трябва да разработва находищата в Сибир и да изгради газопровод до китайската граница. като цяло мненията са, че договорът е изцяло в полза на Китай и във вреда на Русия. Пък ти си вярвай на официозите на Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Аз за разлика от теб този договор няма къде да го погледна! Чух, че го били виждали много тесен кръг от хора ти явно си от тях! Доста експерти от двете страни на океана се изказаха не така точно и компетентно като теб, по-скоро с предположения за цената и посочиха марж $350-370 за 1000м3. Коментарите обаче бяха, че всички условия, на които е държал Газпром, са постигнати и записани в договора:1. Цена, съпоставима с европейските.2, Цена, вързана за кошница от петролни продукти на регионална петролна борса в случая Японската, а не по цени на спотовия пазар.3. Условие Take or pay.4. Предплащане на половината от стойността за строежа на тръбата.Къде виждаш война и поражение за Русия? Даже се оказа, че всъщност руснаците са отказали първия ден да подпишат договора заради настояване на китайците да отпаднат някои от горните условия. Иначе те разбирам - важното е да си пишеме и да си верваме, защото така си генерираме свръхдози ендорфин... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 9 години
Руския пасианс излиза , въпросът е нашият дали излиза п.п.Славещите *** е добре да знаят че той е доста назад след другите страни в конструирането на подобни съюзи :) Демек - не само не е открил топлата вода ами е позакъснял
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
milioner4e
преди 9 години
Ти пък 3 . Разликата е около 9 пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 3
Crux
преди 9 години
Ти самият сипеш заплахи и подигравки, неясно от позицията на какъв точно.Vesko94 е абсолютно прав. Китай и Русия не са партньори, а съперници. И в тяхната война, която се води на икономическия фронт, Китай надделява. Прегледай така широко рекламирания договор за доставка на газ от Русия в Китай - цената на газа е 340 долара за 1000 куб. м, което е много по-малко от цената, която плаща ЕС. Отделно Русия трябва да построи за своя сметка газопроводи, чиято цена към момента се изчислява на 55 милиарда долара, а в действителност ще набъбне поне трикратно. Справка - Сочи. Китай няма абсолютно никаква изгода от присъединяване към Евразийския съюз, чиято икономика е 3 пъти по-малка от неговата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още