IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия, Беларус и Казахстан подписаха договора за Евразийския икономически съюз

Споразумението наистина има епохално, историческо значение, заяви руският президент Владимир Путин

13:34 | 29.05.14 г. 28
<p>
	Александър Лукашенко, Нурсултан Назарбаев и Владимир Путин.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Александър Лукашенко, Нурсултан Назарбаев и Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Лидерите на Русия, Беларус и Казахстан подписаха споразумение за създаването на Евразийски икономически съюз (ЕАИС), който трябва да насърчи икономическите и търговски връзки между бившите съветски съседни републики, предадоха световните агенции.

Документът, подписан от руския президент Владимир Путин, беларуския държавен глава Александър Лукашенко и казахстанския президент Нурсултан Назарбаев, ще влезе в сила от 1 януари 2015 година, отбелязва ИТАР-ТАСС.

В казахстанската столица Астана Путин заяви, че споразумението извежда сътрудничеството между трите страни на ново равнище, като изцяло се зачита техният суверенитет, информира Асошиейтед прес.

Според Путин новият съюз ще помогне да се сформира привлекателен център за икономическо развитие и ще позволи на трите страни участнички изцяло да използват икономическия си потенциал и силата на позициите си на световния пазар.

Новият съюз е развитието на Митническия съюз, съставен от трите страни. Освен свободната търговия той координира финансовите системи на страните и регулира промишлената и селскостопанската им политика, наред с трудовия пазар и тяхната транспортна система.

Казахстанският президент Нурсултан Назарбаев отбеляза, че Алмати вече трябва да се разглежда като финансов център на Евразийския икономически съюз. Той припомни, че според постигнатите договорености наднационалният орган за регулиране на финансовите пазари на Евразийския икономически съюз ще се намира в Алмати. Назарбаев допълни, че Евразийската икономическа комисия ще се намира в Москва и ще бъде икономически център на съюза, а в Минск ще бъде Евразийският съд.

Казахстанският президент предложи към 1 юли да бъде разгледан въпросът за присъединяването на Армения към Евразийския икономически съюз.

Същевременно президентът на Киргизстан Алмазбек Атамбаев заяви, че страната му планира да се присъедини към Митническия съюз до края на 2014 година.

"Подписаният договор наистина има епохално, историческо значение", заяви руският държавен глава на пресконферения в края на церемонията по парафирането на документа. Путин припомни, че процесът (за създаването на ЕАИС) е започнал през 1994 година с изказването на Назарбаев в Московския университет (МГУ), когато той „всъщност изложил тази идея".

Текстът на подписания днес договор включва 28 раздела и 118 членове, а също и 32 приложения, описани върху 700 страници.

Путин подчерта, че Русия подкрепя стремежа на Киргизстан и Армения по пътя към евразийската интеграция.

Планира се лидерите на Русия, Беларус и Казахстан да участват във висшия евразийски икономически съвет още два пъти до края на годината - през октомври и декември, за да приемат допълнителните документи, необходими за пълноценното функциониране на Евразийския икономически съюз след първи януари 2015 година.

Създаването на ЕАИС ще позволи в перспектива да се повиши финансовата устойчивост на страните членки, допълни Путин след подписването на договора за създаването на този съюз.

ЕАИС може да договори преференциален търговски режим с Виетнам, Израел и Индия, както и да укрепи сътрудничеството с Китай, каза още руският президент, цитиран от ИТАР-ТАСС.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 3
milioner4e
преди 9 години
Е как ше ме плаши и дразни бе брато. Казах ти, че заминавам. Няма как да ме плаши, напротив радва ме. И честно казано, не мисля, че някой изпитва страх или вижда заплахи, макар че би трябвало, това все пак са великани, цели чудовища като сметнем и бъдещите разширявания към Китай, Тайланд, Тайван, Индия, Индонезия, Корея, Япония, Пакистан, Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан, Монголия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Точно ти не виждам какво ще правиш в Казахстан, но един познат миналата година вдигна луд купон в Кемпински за да почерпи, че е отворил офис в Астана и сега повече там седи. Ама хора различни - той за разлика от теб е милонер... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Хааахахаха! Нито аз, нито (сигурен съм) и ти - никой не е чул да се носят някакви закани и заплахи откъм събитието по подписването на този договор. Нито към Брюксел, нито към Вашингтон! Не само, че никой никого не заплаши, но и самото събитие премина изключително тихо, делнично и без шум.Друг е въпросът, че ако в Брюксел и Вашингтон има комплексари като теб и милионерчето, те могат и да видят някакви заплахи и да започнат да кудкудякат (като вас), за да не им проличи колко всъщност това не им харесва, дразни и ги плаши... хехехе...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
milioner4e
преди 9 години
Просто се кефа бе брато, грам ирония няма в думите ми. Преживях катарзис, много често срещано за такива от мойта червена порода. Кво толко па съм казал. Плюс тва от 2-3 години си мислех да отида в Казахстан, ама сега съм 100%ов. От другия месец ше ви пиша от там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Сега при тия ****ераси, кой ше се занимава с добива на ресурси, разпределяне на електричеството, телефонни и комуникационни услуги? Некви местни играчи ли ше са или както си му е реда ше участват фирми от там от където е най-демократично и цивилизовано да участват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 6
milioner4e
преди 9 години
Мда бе, и Индонезия, Тайланд и Южна Корея, Япония не знам ще не ги смяташ за евразийски съюзници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
"Тогава Москва и Пекин няма да показват толкова добри отношения, повярвай ми!"И защо пък точно на теб трябва да вярваме? Някакъв експерт по двустранните отношения между Китай и Русия ли си? Или Си Дзинпин споделя с теб плановете си за завладяване на Сибир, докато Путин и идея си няма? хахаха!Ами разбира се, че интересите движат нещата! Ако си роден 94-та, нормално е да си в еуфория, че си открил такава неподозирана мъдрост у себе си! хахаха! Ако беше малко по-възрастен, щеше да знаеш, че едно време САЩ и Югославия (имаше такава страна в Европа) бяха най-близките партньори извън НАТО. Даже имаше модел югославска кола с име "Америка". После нали знаеш Америка как се отнесе към най-близкия си партньор от Източна Европа?!Сега остава да се напънеш и да разбереш какви именно интереси в момента тикат Русия и Китай една към друга и можеш да напишеш книга! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 7
Crux
преди 9 години
БВП на новия велик съюз е колкото на Бразилия :-) Голямо треперене ще падне в Брюксел и Вашингтон, дума да няма :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Я пък тоз! Какво предизвика у теб това мозъчно-емоционално изригване? Някаква заплаха ли почувства или някаква обида от това, че три съседни държави там някъде си правят някакви обединения? По-скоро хората си знаят дережето и затова си се съюзяват според хала, манталитета и сходствата в условията си, което е много по-добрият вариант, отколкото Украйна, Испания, Англия, Гърция, Германия и България в една тенджера - манджата става отровна! хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 4
0pk
преди 9 години
Той сега започва, смятай че и Китай и Индия ще влязат в него ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още