fallback

Мобиус: Русия и Ирак предлагат много възможности за инвестиции

Реформите в Китай ще донесат огромни промени за икономиката, посочи популярният инвеститор

18:25 | 23.06.14 г.

Има много възможности за инвестиции в Русия въпреки продължаващото напрежение около Украйна. Това заяви пред CNBC популярният инвеститор Марк Мобиус, който коментира движенията на пазарите в разгара на политическите неуредици в Източна Европа

След като руската рубла и индексът MICEX поеха рязко надолу в разгара на кризата в Украйна през март, пазарът възстанови част от позициите си през последните седмици.

Марк Мобиус, който е изпълнителен председател на Templeton Emerging Markets Group, подчерта, че въпреки тези печалби Русия продължава да е изгодно място за инвестиции.

"Руската рубла е надолу спрямо щатския долар, така че притежателите на долари имат добри възможности", каза той. "Пазарът не е направя толкова добре. Налице е лек напън, но все още има много възможности там", допълни инвеститорът.

От началото на годината доларът поскъпва с 4,28 на сто спрямо руските пари. За същия период индексът MICEХ пък изтрива 1,36 на сто.

Скъсяването на загубите дойде, след като през последните седмици част от фирмите покачиха оптимизма си за Русия. Интересът към региона се подобри, след като JPMorgan повиши препоръката си за руските акции от"underweight" дo "overweight" през миналата седмица.

Междувременно въпреки продължаващото насилие в Ирак Мобиус заяви, че е важно отделните региони на страната да се разглеждат независимо един от друг.

"Вярно е, че Ирак има проблем, но ако се вгледате в кюрдските области ще видите много добри неща, които се случват там", каза той. "Добивът на петрол е едно от най-важните неща, които те правят", коментира още Марк Мобиус.

"Трябва да погледнете отново, дори в рамките на една страна като Ирак, в определени области, където може да има много добри неща, които се случват", изтъкна още популярният инвеститор.

Говорейки по време на международното събитие FundForum в Moнако, Мобиус заяви, че ситуацията за развиващите се пазари е "много различна" през тази година спрямо 2013 г.

"Имахме доста напрегната ситуация през последните три години, сега нещата изглеждат по-добре", посочи той.

Мобиус е оптимист за Китай и Бразилия. Експертът посочи, че програмата за реформи на властите в Пекин означава "огромни промени", който ще направят целевия за растеж от 7% постижим.

"Демонстрациите срещу правителството в Бразилия могат да доведат до промяна към по-пазарно ориентирана и благосклонна към частния сектор политика", изтъкна още инвеститорът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
fallback