IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобиус: Помощта за Украйна от МВФ е единственият реалистичен сценарий

Украинският фондов пазар продължава да бъде привлекателен, твърди шефът на Franklin Tempelton Investments

17:51 | 07.03.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Мобиус: Помощта за Украйна от МВФ е единственият реалистичен сценарий

Помощта от Международния валутен фонд (МВФ) е единственият реалистичен сценарий по няколко причини, коментира един от авторитетните инвеститори на развиващите се пазари, изпълнителният председател на американския инвестиционен фонд Franklin Tempelton Investments Марк Мобиус, цитиран от БТА.

„Другите финансови източници изглеждат по-малко реалистични. Русия е спряла помощта си за Украйна, а помощта от ЕС може да пристигне с големи закъснения и да не съвпадне напълно с потребностите на Украйна“, пише Мобиус в постинг в блога си.

„САЩ биха могли да окажат подкрепа на Украйна, но тя няма да покрие необходимите на страната 15 милиарда долара. В същото време, като се има предвид големият интерес на Русия, ЕС и САЩ (към Украйна), Киев няма да пострада от недостиг на финансиране“, отбелязва още инвеститорът в блога си.

"Не изключваме възможността условията за предоставяне на помощта от МВФ да бъдат смекчени, така че още сега да бъде отпуснат първият транш от помощта, особено когато ЕС и САЩ отправят именно такава молба. Освен това този вариант важи и за Русия", пише Мобиус, припомняйки, че Украйна трябва да върне близо 8 милиарда долара през тази година, а най-голямото плащане е през юни 2014 година.

Според експерта обстановката в Украйна продължава да е сложна - и Русия, и САЩ, и ЕС не искат военна конфронтация. "Според нас Русия определено не желае да има нестабилно правителство в Украйна и ЕС категорично не иска това, отчитайки огромните обеми на доставките на руски газ за Европа през Украйна", пише още инвеститорът.

„Украйна днес очевидно е на кръстопът, а пазарът ѝ е волатилен. Очакваме шумът и политическото напрежение да продължат да властват за известно време. Централната власт в Украйна е в безпорядък, докато в много региони местните ръководители или са подали оставки, или ефективно спират управлението на техните територии поради несигурността в столицата Киев. Парламентът на Украйна не загуби време и предложи нови законодателни реформи, включително един законопроект за ограничаване на президентските правомощия. Говорителят на парламента Олександър Турчинов е и действащ президент до изборите, които ще се проведат в края на май“, припомня Мобиус.

Сред въздържащите фактори в поведението на Русия според Мобиус е спадът на курса на рублата и на фондовия пазар заради напрежението около Украйна. Русия трябва да привлича чуждестранен капитал, а обстановката в Украйна вероятно ще повлияе отрицателно на потока от капитали, затова Русия ще трябва да бъде сдържана, посочва инвеститорът.

Същевременно мениджърите и анализаторите на Franklin Tempelton Investments твърдят, че украинският фондов пазар продължава да бъде привлекателен.

„Като дългосрочни инвеститори моят екип и аз продължаваме да се интересуваме от украински акции, където виждаме възможности на индивидуално ниво на компаниите. Важно да се помни, че Украйна предлага на Русия единствения достъп до нейното военноморско пристанище на брега на Черно море, има достъп до газопровода до Европа и се счита за „житницата на Европа“.

"Украйна е в геополитически аспект една от най-важните държави в Евразия, и, ако приемем, че страната няма да се разпадне, мисля, че ще трябва да използва дипломатически умения, за да поддържа приятелски отношения с Русия, като същевременно се отваря към Запада. Друга страна в бившия съветски блок и съсед на Русия - Грузия, представлява пример в това отношение. Русия все още има силно влияние там, но Грузия поема по своя собствен път“, заключава инвеститорът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
МВФ!Даже не ми се говори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
Марк Мобиус е най-големият частен кредитор на Украйна и много се надява някой да ги спаси или по точно казано, някой да го спаси него :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
remarek
преди 10 години
Помощ от Международния валутен фонд звучи цинично. "Помогнали" са на много страни. Да им е честито на украинците! Ще плачат за Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още