IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобиус: Съмърс ще бъде по-склонен да продължи стимулите като председател на Фед

Той ще покровителства преките стимули, което може да се отрази силно най-малко върху американските пазари, твърди инвестиционният експерт

11:54 | 19.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Мобиус: Съмърс ще бъде по-склонен да продължи стимулите като председател на Фед

Не можете да изградите кариера в инвестирането на развиващите се пазари в продължение на няколко десетилетия, без да се натъкнете на големи изненади – преврати, обезценяване на валути, природни катаклизми – обръщащи надолу с главата внимателно подбраните ви инвестиции, твърди Марк Мобиус, назоваван понякога „баща“ или „доайен“ на развиващите се пазари, цитиран от MarketWatch*.

“Мисля, че голямата изненада би дошла, ако Лари Съмърс бъде избран“ за председател на Федералния резерв, смята Мобиус, който понастоящем е изпълнителен председател на борда на директорите на Templeton Emerging Markets Group на Франклин Темпълтън.

„Пазарът вече калкулира свиването на програмите на Фед“, отбеляза той.

Общото мнение обаче е, че Съмърс, който е смятан за фаворит на администрацията на американския президент Барак Обама, ще бъде по-голям привърженик на затягането на монетарната политика от настоящото ръководство на Фед, част от което е и конкурентът на Съмърс за поста на председател на централната банка на САЩ след оттеглянето през януари догодина на настоящия титуляр Бен Бернанке - вицепрезидентът Джанет Йелън.

Според Мобиус обаче Съмърс подкрепя стимулите в много по-голяма степен, отколкото се смята. Той „ще покровителства преките стимули, което ще означава понижаване на данъците за хората с ниски доходи, преки парични преводи и т. н., което може да има силно въздействие най-малко върху американските пазари“, изтъква експертът.

„Много хора са направили грешка, като смятат, че Лари ще дойде и ще продължи да затяга политиката. Мисля, че ще стане точно обратното“, подчертава той.

* От агенцията отбелязват, че интервюто е било дадено в началото на август, без да посочват защо публикуват части от него едва сега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още