IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващият председател на Фед трябва да бъде Джанет Йелън

Най-вероятният наследник обаче е Лари Съмърс, смятат икономисти

14:03 | 15.08.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Следващият председател на Фед трябва да бъде Джанет Йелън

Най-квалифицираният човек, който би трябвало да оглави Федералния резерв, е Джанет Йелън. Това сочи анкета, проведена от Bloomberg сред 63 водещи икономисти. 52% от експертите са гласували за председателя на звеното на Фед в Сан Франциско, предава Bulgaria On Air.

Анкетираните е трябвало да отговорят на два въпрос. Първият - „Кой би свършил най-добра работа като управител на Фед, кой е човекът с най-добра квалификация?“, извежда Йелън на челно място. От 2010 г. насам образно казано тя е номер две в институцията.

На втора позиция се класира Лари Съмърс, фаворит на едва 10% от анкетираните. Трето място се заема от Стенли Фишър, бивш управител на Израелската централна банка. Той също така е бил и научен ръководител на Бен Бернанке в Мазачузетския технологичен университет. Тим Гайтнър пък получава одобрението на 5% от запитаните.

Другият въпрос, на който трябвало да отговарят икономистите е бил „Кой ще стане управител на Фед?“. Цели 25% виждат Съмърс като наследник на Бернанке. Необходимо е да се отбележи, че в предния въпрос едва 10% го посочват като най-подходящия човек за този пост.

Една от причините в разминаването на данните се крие във връзките на Съмърс с администрацията, политическата му кариера и работата с Конгреса. Един от коментарите гласи, че в случай на криза, биографията на Лари Съмърс е това, от което страната ще има най-голяма нужда. Други обаче коментират, че ако не вземем предвид политиката и личностните фактори, то Йелън е безспорният победител.

Редакторът на Bloomberg Дейвид Инглес коментира, че около 65% от пазарните участници смятат, че ще има свиване на стимулите на Фед под някаква форма. По-голямата част обаче все още са на мнение, че облигационната програма ще бъде намалена само с 10 млрд. долара.

„По-важният въпрос, като че ли, е какво ще стане с лихвените проценти. Защото всички знаем какво каза Бернанке. Повечето експерти вярват, че ниските лихви ще бъдат запазени поне до 2015 г.“, коментира Инглес.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
lozkhris
преди 10 години
Не, следващият президент не ФЕД трябва да е Пол Волкър, който да спре олигофрениите с печатницата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още