IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобиус планира покупки на гръцки акции

Инвеститорът е убеден, че икономиката на страната притежава потенциал за растеж от поне 6% годишно

10:37 | 22.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Мобиус планира покупки на гръцки акции

Инвеститорът Марк Мобиус, който управлява над 40 млрд. долара, вложени от Franklin Templeton в активи на развиващите се пазари, планира да закупи акции на гръцки компании за пръв път от повече от 10 години, съобщи американското издание Wall Street Journal.

След като пътува до Гърция през октомври, Мобиус вече е убеден, че Гърция се възстановява от резкия спад напоследък и разполага с потенциал за икономически растеж от поне 6% годишно.

През второто тримесечие на 2013 г. гръцката икономика се сви с 3,8% на годишна база, оставайки в рецесия за 6-та поредна година.

„Най-накрая можете да видите, че Гърция се завръща с нови идеи. Приватизационната програма напредва въпреки противопоставянето на профсъюзите. Нещата не стават лесно, но те осъществяват напредък“, посочи той.

Според него на понижаването на гръцката икономика до статут на развиващ се пазар през юни от съставителя на индекси MSCI би трябвало да се гледа като на положителен сигнал. „В Гърция казах на хората: „Добре дошли отново, бяхте одобрени за членове на клуба на страните с бърз растеж“, обясни инвеститорът.

Той подчерта, че особено се интересува от акциите на гръцки банки, които по думите му би трябвало да се облагодетелстват от общото подобрение в икономиката, както и от ценни книжа на компании в няколко други сектора, включително в производството.

„Наблюдаваме известен брой компании с възможността да купуваме“, каза Мобиус. „Надяваме се да предприемем нещо до една година при условие, че цените няма да стигнат до небесата“, изтъкна той.

Основният индекс на фондовата борса в Атина се повиши с над 50% от средата на юли, но остава с повече от 75% под нивата, достигнати в началото на 2008 г.

Колкото до останалите пазари, през последните месеци от Franklin Templeton са свили вложенията си във френски държавен дълг, преценявайки, че доходността е твърде ниска като компенсация за слабите държавни финанси.

През миналата седмица Дейвид Зан, директор на отдела за европейски активи с фиксиран доход в компанията, заяви, че предпочита да притежава италиански държавни облигации въпреки политическата нестабилност напоследък, защото реформите, осъществени през последните няколко години, би трябвало да направят по-конкурентоспособна третата по големина икономика в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още