IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките държавни облигации – скритото съкровище на Европа?

Една американска фирма може би е открила как да изкара пари от колебливото възстановяване на Стария континент

16:47 | 03.10.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гръцките държавни облигации – скритото съкровище на Европа?

Japonica Partners, цитирани от CNN, споделят вярата си, че гръцкият дълг е бил „сериозно подценен“ и би трябвало да бъде оценен няколко пункта над junk статута, определен от големите агенции, поставящи кредитните рейтинги.

Гърция беше изключена от международните пазари на облигации от 2010 г., когато емитирането на дълг от правителството излезе извън контрол.

То два пъти беше спасявано от Европейската централна банка и Международния валутен фонд, и беше принудено да преструктурира дълга си през март 2012 г., причинявайки загуби от над 100 милиарда евро на частни собственици на облигации.

Но хедж фондове, като този на Дан Льоб и други намесили се инвеститори, които откупиха част от гръцкия дълг след преразпределянето, спечелиха много.

Доходността от 10-годишния гръцки дълг на вторичния пазар рязко спадна от около 44% през март 2012 г. до 9%.

Изявлението на Japonica беше посрещнато с подигравки от някои инвеститори, но компанията, която изкова името си с преструктурирането на банкрутиралата Allegheny International, вярва, че е съзряла възможност, която другите са пропуснали.

От компанията твърдят, че са станали едни от най-големите притежатели на гръцки държавни облигации, ако не и най-големият и са наели бивш главен изпълнител в Норвежкия нефтен фонд и един от най-големите инвеститори в света, за да им помогне с управлението на ценните книжа.

„Гърция е един от най-необикновените примери за самостоятелно възстановяване, напълно потиснато от широкоразпространени, всеобхватни грешни схващания“, казаха от Japonica и обявиха, че очакват доходността да падне под 5% през 2014 г.

Това е смела прогноза, но в Japonica може би имат право. Основните икономически данни на Гърция и социалната криза си остават мрачни както винаги и отгоре на всичко държавата може би ще се нуждае от нова финансова инжекция в размер на 10 милиарда евро.

И все пак правителството е на път да отчете първоначален бюджетен излишък, освобождавайки се от разходите по обслужването на огромния си дълг тази година и се надява да се завърне на пазара на облигации през първата половина на 2014 г.

А първите светли лъчи на икономически растеж може би се задават в края на тунела. Гръцката икономика се е свила с 3,8% през второто тримесечие на годишна база, но ръст от 0,6% спрямо първото тримесечие, което е капка в морето, сравнено с 20%-то свиването на икономиката откакто започна кризата, но си остава растеж въпреки всичко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Батя
преди 10 години
Точно по същия начин се изкарват добри пари от свръхподценяване на някой акции на БФБ. Масата ги смята за абсолютен джънк, но те са една-две идеи над това ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още